Bakan Yumaklı’dan kamuya “Harekete geçin” çağrısı!

Suyun ve gıdanın israfıyla ilgili planlar, programlar olduğunu vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yapmamız gereken hemen şimdi bunları hayata geçirmek. Bütün kamu görevlilerine artık planları çok daha hızlı uygulamamız gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Eğer kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030’dan sonra çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalacağız. Su merkezli bir üretim planlamasını hayata geçirmemiz lazım” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Dünya Gıda Günü programına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuşmasında, bu yılın temasının “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma” olduğunu anımsattı.

Küresel gıda krizinin etkisinin artmasıyla birçok ülkede lojistik kayıplar ve ürün tedarik sıkıntısı gibi konuların gündeme geldiğine işaret eden Yumaklı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatif alarak, 33 milyon tonluk gıdanın Karadeniz’de diğer ülkelere ulaşmasını sağlamasının birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmemesi için önemli bir adım olduğunu anlattı.

Su ekseninde tarımsal üretim planlaması

Tarımsal üretim yapılırken ülkenin ihtiyaçlarının bilinmesinin en önemli nokta olduğunu, özellikle su ekseninde tarımsal üretimin planlanması konusunu gündeme getirdiklerine işaret eden Yumaklı, suyun ve gıdanın israfıyla ilgili nelerin yapılacağı konusunda herhangi bir şüphe olmadığını belirterek, şunları söyledi:

“Hepinizin elinde planları, programları var. Bunlar üzerinde uzun uzun çalışılmış, eksik olan ya da yapmamız gereken husus artık yarın değil hemen şimdi, bugünden itibaren bunları uygulamak, bunları hayata geçirmek. Ben, Tarım ve Orman Bakanı olarak, buradaki mesai arkadaşlarım başta olmak üzere bütün kamu görevlilerine artık ellerimizdeki planları çok daha hızlı uygulamamız gerektiğinin öneminin altını çizmek istiyorum. Eğer elimizdeki kaynakları olması gerektiği gibi kullanmazsak, 2030’dan sonra artık çok daha ciddi bir tabloyla karşı karşıya kalmamız içten bile değil. Su merkezli bir üretim planlamasını hayata geçirmemiz lazım.”

“Suya göre tarım” ilkesi

Su kaynaklarının nüfus artışı ve tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerle baskı altında olduğunu vurgulayan Yumaklı, şunları kaydetti:

“Ülkemiz Paris Antlaşması’na taraf olduktan sonra Cumhurbaşkanımızın 2053 net sıfır emisyon hedefiyle yeşil kalkınma devrimi vizyonu ilan edilmiş oldu. Bu bağlamda iklim eyleminin güçlendirilmesi Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum ve kalkınma hedeflerine yönelik yapılacak olan çalışmalar da önümüzdeki sürece ilişkin önemli konu başlıklarımız olarak karşımızda duracak. Üreticilerimizin maliyetleri, onların tarımsal sulamayla ilgili bilinçlendirilmesi konusu da yine bizim çalışma başlıklarımızdan.”

Bakan Yumaklı, su kaynaklarının azalacağının tahmin edildiğine ve bu yüzden suya göre tarım ilkesini gündeme getirdiklerine işaret ederek, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi öncülüğünde ‘suda sıfır kayıp’ yaklaşımı ile ulusal su seferberliğini başlattık.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından tarımda suyu verimli kullanan üreticilere plaket verildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...