Aytunç Erkin: O ineği kurtarmakla 10 ili kurtaramazsın!

0
630

İKTİDAR, BU TARIM-HAYVANCILIK RAPORUNU OKUR MU?

Birgül Tuncay…

Adıyaman’da merkeze bağlı Dardağan Köyü’nde yaşıyor. Altı ahır, üstü ev olan yuvaları depremde tamamen yıkıldı. Depremden kurtuldu ancak ahırda bulunan 4 inekten 2’si, 15 keçisi ve 30 tavuğu enkaz altında kalarak telef oldu. Hayatta kalan 2 inekten birisi dışarı çıkartılırken, birisi ise enkazda sıkıştı. O görüntüyü hatırlıyorsunuzdur! Depremin ilk gününden itibaren enkazda sıkışan ineğini kurtarmak için çabaladı. Her gün enkazın altına sürünerek girdi, su ve yiyecek vererek ‘Bircan’ isimli ineğini hayatta tuttu. Ve sonunda ekipler kurtardı ineği.

Birgül Tuncay gibi milyonlarca örnek verilebilir. Toprağından, hayvanından kazanan ve yaşayan bu ülkenin yurttaşları çözüm bekliyor! Kimden? İktidardan ya da iktidarı isteyen muhalefetten. Tarım toprakları konusunda uzmanlarla yaptığım görüşmelerden çıkardığım notlar üzerinden, geleceği kurmak isteyen her siyaset, her partinin Kahramanmaraş merkezli depremden sonra nasıl bir yol haritası izleyeceği önemli! Dün, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu‘nun grup toplantısında kurduğu şu cümlenin altını çizmekte fayda var: “Bu iktidarı değiştirmek kolay, sonrasında ne yapacağımız önemli. Sistemi kökünden değiştirmemiz lazım. Vahşi neo-liberal tek adam rejimi değişecek.”

Sorun sistem ve geleceği kurmak!

Bu konuda çalışmalar yapan isimlerden birisi İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci. Bu isim neden önemli? Kahveci, 1982’de ziraat okuduktan sonra tarımsal mühendislik, projelendirme, planlama, analiz ve istatistik konularında çalışmalar yaptı. Tarım Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde görevlerde bulundu.

Şimdi geliyoruz ana konuya:

Tarım uzmanı Ergin Kahveci’nin 10 ille ilgili bana ilettiği çalışmayı masaya yatıralım. Bilmiyordum, öğrendim!

11.5 milyon hayvan vardı!

Tespitler:

Depremden etkilenen 10 ilin nüfusu 13.4 milyon. Toplam nüfus içindeki payı yüzde 15.7.

10 ilimizde 6 bin 510 mahalle (2 bin 311’i şehir mahallesi) ve 724 köy mevcut.

10 ilimizdeki nüfusun genel işgücü açısından dağılımına baktığımızda; 15 artı yaş nüfus kendi içinde yüzde 71, ülke geneline göre yüzde 14.3.

Genel çalışabilir işgücü açısından daha önemli olan 15-65 yaş arası nüfus, kendi içinde yüzde 52.2. Bu açıdan bölgenin işgücü kaybına tahammülü yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz