Aykut Gül Deprem ve gıda güvencesi

Prof. Dr. Aykut GÜLSTRATEJİK DÜŞÜNCE

Her defasında, bu son deprem konulu yazı diyorum ancak artçılar, yeni depremler, yeni yıkımlar ve yıkımın gerçek boyutlarının yeni yeni ortaya çıkıyor olması, bu konuyu sıcak tutuyor. Sanırım depremin sosyal ve ekonomik artçıları uzun bir zaman etkisini sürdürecek. Nüfus ve sanayi yoğunluğu nedeniyle, depremde öncelikle kentler üzerinde duruluyor. Ancak kırsalda da önemli can ve mal kayıpları oldu.

Karşılaştırmayı sadece istatistik bazlı yapmayı doğru bulmuyorum. Çünkü geniş kapsamda kırsal alan, dar kapsamda ise tarım sektörü, rakamların gölgesinde kalmaması gereken bir derinliğe sahip. Başta gıda olmak üzere sosyolojik ve ekonomik yönleri var. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO); önümüzdeki üç ayda, depremden etkilenen illerinde, kırsalda yaşayan 900 bin kişi için 25 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Deprem sonrası gıda tedarik zinciri kopmamalı Gıda tedarik zincirinin iyi yönetilebilmesi en öncelikli konu.

Bugüne kadar ülke genelinde gıda temininde ciddi bir sıkıntı yaşanmadı. Ancak en önemli tehdit, bölge insanının göç etmesi. Arazi sahipleri veya işletmecileri, zamanında ekim-dikim ve bakım işlerini yapamazlarsa üretimde ve nihayetinde gıda arzında sorunlar yaşanabilir. Üretim alanlarında oluşan yarılma ve çatlakların da tarımsal üretimi olumsuz etkilemesi beklenmiyor. Kahramanmaraş ve Hatay illeri başta olmak üzere üreticilerin ihtiyaçları yakından takip edilmeli.

Bazı üreticilerin vefatı, bazılarının yaralanması ve bir kısmının ise muhtemelen geçici de olsa başka bölgelere göç etmesi, bir sonraki ürün sezonunu riske edebilir. Deprem yaşanan illerde sebze üretimi oldukça yoğun. Bazı sebzelerde kısmi de olsa fiyat artışları gözleniyor. Üretimin yanı sıra gıda tedarik zincirinin de sağlıklı işlemesi gerekiyor.

https://www.dunya.com/kose-yazisi/deprem-ve-gida-guvencesi/686855

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir!

https://youtu.be/40KMfDIbfL4?feature=shared   Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube yayınına konuk olan Bursa Damızlık...

Simide suistimal zammı geliyor

Seçim öncesi simitteki zam, geri alındı. Şimdi ise KDV...

Yaş meyve ve sebze ihracatı 2024’e hızlı başladı

Yaş meyve sebze sektörü, 2024’ün ilk 3 ayında yüzde...

Büyük, çok sulu ve etli; işte AB coğrafi işaretli Ayaş domatesi hakkında merak edilenler

AB şimdiye dek peynirden baharata, tarhanadan zeytine kadar 21...