Ayçiçeğini kuraklık stresi vurdu

Türkiye’nin yağlık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Trakya’da bu yıl ayçiçeği tarlalarında kuraklık stresi yaşanıyor. Trakya çiftçisinin ‘sarı gelin’ olarak adlandırdığı ayçiçeğinde bu stres hasadı etkileyecek. Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, “Bazı tarlalarda ürün biçilemeyecek kadar küçük. Bu da verimi olumsuz etkiledi” dedi.

Türkiye’nin yağlık ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Trakya’da üreticinin ‘sarı gelin’ olarak adlandırdığı ayçiçeğinde hasat dönemi başladı. Gelişim döneminde istediği yağışları alamayan üretici, sıcaklıkların da mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle, hasada buruk girdi. Ürünün dane oluşum döneminde, yüksek sıcaklıklar nedeniyle ‘kuraklık stresi’ yaşadığını söyleyen Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, bunun gelişimi de etkilediğini belirtti. Bazı tarlalarda biçilemeyecek kadar küçük ürün oluştuğunu belirten Kaya, bunun verimi de etkileyeceğini söyledi.

‘YÜKSEK SICAKLIĞA YAKALANAN ÇİÇEK DANE OLUŞTURAMADI’

Ayçiçeğini en çok etkileyen faktörlerden birinin kış kuraklığı olduğunu belirten Prof. Dr. Kaya, “Biliyorsunuz, son yılların en kurak kışını yaşadık. Daha sonra yağmurlar yetişti imdada. Ayçiçeğinin dibe vurmasını önledi. Son yağışlar geç geldi fakat ayçiçeğinde en büyük problem; kış yağışlarında toprakta yeteri kadar nem olmaması. Özellikle üstten yağan yağışlar daha etkili oldu. Bu dönemde de son yılların rekor sıcaklıklarını yaşadık. Ayçiçeklerinin kritik periyotları var, biri çıkış ki burada problem olmadı daha sonra ‘tabla teşekkülü’ dediğimiz, bitkinin ne kadar dane yapacağına karar verdiği dönem. İşte o dönemde ayçiçeği tam strese yakalandı. Çok kritik, yüksek seyreden sıcaklığa yakalanan ayçiçekleri yeteri kadar dane oluşturamadı” dedi.

‘ÖNEMLİ EVRELERDE AŞIRI SICAĞI YAKALANDI’

Uzun kuraklığın çiçeklenme ve süt alım dönemini de etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Kaya şöyle konuştu: “Önemli bir dönem daha çiçeklenme ve süt alım dönemi. Bu anlamda kış yağışları istediğimiz gibi gelmediği için bölge, tarla ve yöreye göre çok fark etti. Tam tabla teşekkülünde sıcak oldu, ardından çiçeklenmede yine sıcak oldu, süt olum devresinde yine sıcaklar devam etti. Ekimler de kış şartlarının bölge bölge değişmesinden dolayı değişik evrelerde yapıldığı için Ayçiçeği değişik periyotlarda kuraklığa yakalandı. Bu kuraklık sürecinin bu kadar uzun olması da bu yıl doğal olarak verimleri oldukça etkiledi. Benim tahminim bu yıl asgari yüzde 50’ye yakın kayıp yaşanır diye düşünüyorum” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Yaprak Özer: İklim krizi samimiyet testi

İklim krizi temasının bir iletişim fiyaskosu örneği olduğunu söyleyebilirim....

Çay içmek, COVID’i önleyebilir mi?

Çayın sağlık üzerindeki olumlu etkileri yüzlerce yıldır biliniyor. Kalp...

‘Ağaçlar ve insanlar eskiden çok iyi arkadaştılar’

Okan Çil Richard Powers’ın kaleme aldığı 'Her Şeyin Hikâyesi' kitabı,...