Ağaç verimini artırmanın yeni bir yolu keşfedildi

Araştırmacılar, çok katmanlı gen düzenlemesiyle kağıt hamuru verimini artıracak gelişmiş bir kavak ağacı türü yetiştirmeyi başardı. Yeni kavakların fabrikaların yüzde 40’a kadar daha sürdürülebilir lifler üretmesine yardımcı olabileceği öne sürülüyor.

“Phys” adlı internet sitesindeki haberde, Kuzey Carolina Üniversitesinden CRISPR Uzmanı Rodolphe Barrangou ve ağaç genetikçisi Jack Wang öncülüğündeki ekibin yaptığı araştırmanın bulguları, kağıttan bebek bezine kadar pek çok alanda kullanılan lifin üretiminin daha çevreci ve ucuz hale getirilebileceğini ortaya koyuyor.

Araştırma tahmini modelleme yöntemini kullanarak kavak ağaçlarındaki odun özü oranını düşürmeyi, karbonhidrat oranını artırmayı hedefledi.

Barrangou, daha sürdürülebilir bir orman varlığı oluşturmak için “Kümelenmiş Düzenli Aralıklı Kısa Palindromik Tekrarlar (CRISPR-Cas9)” olarak adlandırılan gen düzenleme yöntemi kullandıklarını belirtti.

Araştırmada, kavak ağacında, odun özü üretimiyle ilintili 21 önemli geni hedefleyen 70 bin farklı gen düzenleme stratejisi öngörülürken, en iyi 7 strateji uygulanmak üzere seçildi. Bu bağlamda 174 sıra kavak ağacının gelişimi, 6 ay boyunca Kuzey Carolina’daki serada gözlemlendi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Solakoğlu: Plansız Üretim Var, Sorumlu Tarım Bakanlığı

TUSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu: - Türkiye’nin protein üretiminin hepten...

Şekerpancarı sadece şeker mi?

https://youtu.be/dHoT1um00rk?si=tVfAEuhqPojGJStX Tarım Gazetecisi Galip Umut Özdil ile Tarım KonuşuYorum’un yeni...

Meteoroloji’den 39 ile sarı ve turuncu kodlu uyarı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) sağanak yağış ve fırtına beklentisiyle...

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Zirai don mağduru tüm çiftçilerin zararları karşılanmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, zirai don olayından...