Adana’da hasat seferberliği: Kamyonların biri geliyor diğeri gidiyor! Hızlı toplanınca fiyatı düştü!

Adana’da zirai don uyarısı yapılmasının ardından üreticiler, mandalinalarını hasat etmeye başladı.

Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da Ekim ayında başlayan mandalinada hasat devam ediyor. Şu anda kent genelinde Ortanik ve W. Murcott cinsi mandalinanın hasadı yapılırken 3 gün boyunca sürmesi beklenen zirai don nedeniyle hasat hız kazandı.

379 bin dönüm alanda üretimi yapılan mandalinayı bahçelere giren işçiler el emeğiyle toplanıp kamyon ve tırlara yüklüyor. İç ve dış pazara gönderilen Ortanik mandalina bahçede kilogram fiyatı 14-15 liradan, W. Murcott cinsi mandalina ise bahçede 17-19 liradan alıcı buluyor.

Geçen sene ortalama 1 milyon ton verim alınan mandalinadan şu anda bahçelerde dönüm başına ortalama 2 ton rekolte alınıyor. Bu sene ise mandalinadan ortama 500 bin ton rekolte bekleniyor.

“HASAT HIZLICA DEVAM EDİYOR”

Hasat sırasında İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mandalinanın İran, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya gönderildiğini belirterek, “Adana genelinde 3 gün boyunca don bekleniyor. Narenciye ürünlerinde de artık sona yaklaşıldığı için çiftçiler ve tüccarlar hızlı bir şekilde hasat yapıyorlar. İşçi sıkıntısı da olmadığı için hasat hızlıca devam ediyor. Şu anda kesilen meyve Irak başta olmak üzere İran, Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya gönderiliyor. Bu mandalinanın Irak’a gönderim maliyeti 10 lira. Ancak W. Murcott cinsi mandalinanın bahçeden çıkış fiyatı ise 14-15 lira. W. Murcott için 15 günlük bir hasat zamanı kaldı” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Hükümete desteği artırma çağrısı yapan TZOB’dan ‘çiftçi kalmayacak’ uyarısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,...

Zirai don felaketi için muhalefetten acil çağrı: Çiftçilerin borçları ertelensin

Türkiye, son 30 yılın en ağır zirai don felaketlerinden...

Tarım ve kırsal kalkınma 2025 yılı destekleri başlıyor

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından ortaklaşa finanse edilen...

Pamuk, düşük taleple bastırılıyor!

ABD’nin açıkladığı gümrük vergilerinin yarattığı ekonomik belirsizlik küresel piyasalarda...