AB’den coğrafi işaret tescili alan son ürünümüz Aydın Memecik Zeytinyağı!

Türkiye’nin 2024 yılının Avrupa Birliği Komisyonu’nda tescil edilen ikinci ürünü, Aydın Memecik Zeytinyağı oldu. “Aydın memecik zeytinyağı” adının, AB tarafından korumalı menşe adı (PDO) olarak tescillenmesiyle, AB’den coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 20’ye yükseldi.

Doğal sızma olan Aydın memecik zeytinyağı, Türkiye’nin Güney Ege Bölgesi’nde Aydın ili sınırları içerisinde yetişen Memecik zeytininden elde ediliyor. Yeşilden altın sarısına kadar değişen rengi, yoğun meyve kokusu, meyvemsi aroması, yüksek acılık ve keskinlik derecesi ile Türkiye’de üretilen diğer zeytinyağlarından ayrılıyor.

Aydın Ticaret Borsası tarafından 24 Eylül 2021 tarihinde PDO- TR- 02802 referans numarasıyla Avrupa Birliği Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü’ne menşe adı korumasıyla tescil başvurusu yapılan Aydın Memecik Zeytinyağı, 5 Şubat 2024 tarih 2024/00445 sayılı AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde tescilli 20. ürünü oldu.

Adı korunacak, tanıtımına katkı sağlayacak!

AB tarafından tanınması, “Aydın memecik zeytinyağı” adının korunmasına, ürünün ve ürünün coğrafi üretim alanıyla bağlantılı benzersiz özelliklerinin yanı sıra geleneksel bilgi birikiminin tanıtılmasına yardımcı olacak.

 

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Yirminci Türk yiyeceğinin AB tarafından tanınmasını ve Türk ürünlerinin AB yolculuğunun bu kadar başarılı bir şekilde devam etmesini memnuniyetle karşılıyorum. AB tescili bu zeytinyağının tanınırlığını arttıracak. Tüketiciler PDO logosunu gördüklerinde gerçek Aydın memecik zeytinyağı aldıklarını anlayacaklar” dedi.

Zeytin yetiştiriciliği 2 bin yılı aşkın yapılıyor

Aydın’da zeytin yetiştiriciliği Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Aydınoğulları, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti’nde olmak üzere 2 bin yılı aşkın bir süredir yapılıyor.

Büyük Menderes Havzası’nda yer alan ilde Akdeniz iklimi hüküm sürüyor. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise yağışlı geçiyor. Büyük Menderes Vadisi denize açıldığı için denizden gelen ısınmış rüzgarlar ve yağışlar iç kesimlere rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu rüzgarlar yağa benzersiz özellikler kazandırıyor ve olgunlaşma sırasında zeytinleri zeytin sineğinden koruyor.

Başvuruyu yapan Aydın Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur da, “İlimizin ekonomisi için bir marka değeri olan Aydın memecik zeytinyağının AB tarafından tescili, üreticilerimiz için teşvik edici bir gelişme olmuştur. Aydın Ticaret Borsası olarak ilimize özgü ürünlerin uluslararası alanda tanınmasından gurur duyuyoruz. Tescil başvurularında Aydınımızın birinci sırada yer aldığını vurgulamak istiyorum. Tescilin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Başvuru sürecini yürüten marka ve patent danışmanı Huriye Özener de, “Aydın inciri ve Aydın kestanesinin yanı sıra, Aydın Memecik zeytinyağı ile birlikte Aydın, Türkiye’de AB tarafından tanınmış üç ürüne sahip ilk il oldu. Aydın Memecik zeytinyağı da Milas Zeytinyağı ve Edremit Zeytinyağı’ndan sonra tescil edilen üçüncü zeytinyağı oldu. Ülkemize ve zeytinyağı üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

AB’den coğrafi işaret tescili alan 20. Ürün oldu

AB’nin daha önce Türkiye’den PDO ve PGI (korumalı coğrafi işaret) statüsü verdiği ürün isimleri şöyle:

Antep baklavası / Gaziantep baklavası, Aydın kestanesi, Aydın İnciri, Bayramiç Beyazı, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi, Suruç narı, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyağı, Milas yağlı zeytini ve Ayaş domatesi,  Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş tarhanası, Ezine peyniri ve Safranbolu safranı.

www.gidahatti.com/haber/19116631/abden-cografi-isaret-tescili-alan-son-urunumuz-aydin-memecik-zeytinyagi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tüketici enflasyonunda en yüksek ağırlık, gıda ve alkolsüz içecekte

Tüketici fiyatlarına etki eden ana harcama grupları içinde Nisan...

Üç boyutlu baskı ile canlı bitki basıldı

Bilim insanları genetiği değiştirilmiş bitki hücrelerini içeren kartuşlar kullanarak...

Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası'nın...

ÇAYKUR’un 2023 Faaliyet Raporu yayımlandı: Kâr küçük, borç büyük!

Mustafa Çakır Türkiye Çay İşletmeleri Kurumu (Çaykur) geçen yıl 69.2...