AB tarımında olumsuzluklar ağır basıyor!

AB Komisyonu’nun “2024 Tarım Piyasası Görünümü” raporunda, iklim değişikliği ve jeopolitik krizler gibi gelişmelerin fiyatlar ve gelirler yoluyla çiftçiler üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği belirtildi, bazı olumlu gelişmelere karşın girdi maliyetlerinin yüksek seyrettiğinin altı çizildi.

AB Komisyonu, “2024 Tarım Piyasası Görünümü” raporunu yayımladı.

 

AB tarımında olumsuzluklar ağır basıyor!

İklim değişikliği ve jeopolitik krizler piyasalar üzerinde baskı yaratıyor

İklim değişikliği ve jeopolitik krizler gibi gelişmelerin verimlilik, ticaret, tüketici talebi, fiyatlar ve elde edilen gelirleri etkilemeye ve çiftçiler üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği belirtilen raporda, bazı olumlu gelişmelere karşın enerji, gübre ve hayvan yemi dahil olmak üzere girdi maliyetlerinin Covid-19 öncesi seviyelere kıyasla önemli ölçüde yüksek seyrettiğinin altı çiziliyor. Raporda yer verilen bazı bilgiler şöyle:

• Yağışlı ve nemli koşulların 2023-2024 döneminde AB ülkelerinde tahıl üretimini etkilediği ve hatta bazı durumlarda çiftçilerin ekim için tarlalarına erişiminin güçleştiği belirtiliyor.

• Temmuz 2023-Haziran 2024 döneminde AB’nin tahıl ithalatının 5 yıllık ortalamanın %17 üzerinde kalabileceği öngörülüyor.

 

• 2024-2025 döneminde AB’de tahıl üretiminin yaklaşık 278,5 milyon tona (yıllık bazda %3 artış) yükselmesi bekleniyor.

• Soya fasulyesi ve ayçiçeği çekirdeği ekim alanı ve veriminin 2023-2024 döneminde artış göstereceği belirtiliyor.

• Yağlı tohumlar ve proteinli bitki üretiminin soya fasulyesi, tarla bezelyesi ve bakladaki artışa bağlı olarak 2024-2025 döneminde artması bekleniyor.

AB tarımında olumsuzluklar ağır basıyor!

AB, zeytinyağı üretiminde toparlanma bekliyor

• Geçen yıl rekor seviyede düşük gerçekleşen hasat sonrasında AB’de zeytinyağı üretiminin, Ekim 2023-Eylül 2024 döneminde kısmen toparlanması bekleniyor. Ancak, arz daralması nedeniyle fiyatların yükselmeye devam ettiği ve bu durumun tüketicilerin diğer sıvı ve katı yağlara yönelmesine veya yağ kullanımını azaltmasına yol açtığı görülüyor.

• Olumsuz hava koşullarının AB’de elma ve portakal üretimini olumsuz etkilediği belirtiliyor.

• Peynir üretimi ve ihracatının 2024 yılında artmaya devam etmesi bekleniyor.

• Tüketici tercihlerinin sığır etinden kümes hayvanlarına kayması ve çevresel kısıtlamalar nedeniyle hayvancılık sektöründe yapısal değişiklikler meydana geldiği, AB’de kişi başına sığır eti tüketiminin 2023 yılında 9,7 kg’a (yıllık bazda -%4,7) düştüğü ve 2024 yılında %2,8 oranında azalmaya devam edebileceği belirtiliyor.

• Daha düşük maliyetli protein kaynağı olan kümes hayvanlarına olan talep yüksek olmaya devam ediyor. AB’de kişi başına tüketimin 2023 yılında %3 arttığı belirtiliyor ve 2024 yılında ilave %2 artış olması bekleniyor.

www.gidahatti.com/haber/20104243/ab-tariminda-olumsuzluklar-agir-basiyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Aylin Öney Tan Evrensel kültür çay

Dünya Çay Günü geliyor. Çay bizim için çok önemli,...

19 Mayıs

Tomurcuk çayın fiyatı belli oldu

ÇAYKUR, beyaz çay üretiminin hammaddesi olan tomurcuk çayın kilogram...

Ticaret Bakanı Bolat duyurdu: 3 defa yakalanan firmalara kapatma cezası geliyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Fahiş fiyat uygulayan işletmeleri tespit...