Buğdayda görülen “pas” hastalığına karşı çiftçiler uyarılıyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, buğdayda “pas” hastalığına karşı çiftçilere, sık sık tarlalarını kontrol etmeleri uyarısında bulundu. Kaya, üreticilerin verim kaybı yaşamaması için pas hastalığına karşı, ilaçlamalarını aksatmadan yapmaları gerektiğini vurguladı.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, buğdayda “pas” hastalığına karşı çiftçilere, sık sık tarlalarını kontrol etmeleri uyarısında bulundu.

Kaya, özellikle sıcak ve nemli hava koşullarının pas hastalığına neden olduğunu söyledi.

Makine dikişi gibi yapraklarda görülüyor

Sıcaklıkla birlikte gelen yağışların buğdaylarda bazı hastalıkların görülmesine neden olabildiğini ifade eden Kaya, “Çiftçilerimiz koruyucu ilaçlamalarını yapıyor, ancak bu dönemde pas hastalıkları artabiliyor. Sarı pas hastalığı da makine dikişi gibi yapraklarda gözleniyor. Sarı pasında ardından kahverengi pas hastalığı görülüyor. Üreticiler tarlalarını kontrol ettiklerinde hastalıkları tespit etmekte.” dedi.

Kaya, üreticilerin verim kaybı yaşamaması için pas hastalığına karşı, ilaçlamalarını aksatmadan yapmaları gerektiğini vurguladı.

Pas hastalıklarının ilaçlamayla önlenebileceğini anlatan Kaya, şunları kaydetti:

“Özellikle buğdayda ‘bayrak yaprakları’ dediğimiz alan çok önemli. Orada görülen pas hastalıkları delinmelere neden olmakta ve fotosentez yapımını azaltmaktadır. Böyle olunca verim düşebiliyor. Önemli olan o yaprakların süt olum devresine kadar yeşil kalmasıdır. Çiftçilerimiz tarlalarını sık sık kontrol etsinler. Tarım ve Orman Müdürlükleriyle ziraat odalarının uyarılarını dikkate alsınlar.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...