İzmir’de yaşanan kuraklık, çiftçileri tahıl rekoltesinden kaygılandırıyor

0
474

İzmir’de, mevsimsel olarak ekili alanların çoğunda tahıl bulunmasına rağmen, kuraklık nedeniyle verim kaybından kaygı duyuluyor.

Türkiye‘de 1 Ekim 2022 ile 31 Ocak 2023 arasındaki 2023 su yılında, yağışlar normal ve geçen yılın altında kaldı. Ege Bölgesi, 2022 su yılında normal yağış miktarı olan 297,2 milimetre ile 300,6 milimetre arasında yağış almışken, 2023 su yılında bu miktar 206,1 milimetreye düştü.

İzmir, Ege Bölgesinde tarımsal üretim açısından önemli bir kent olarak biliniyor. Şubat ayı ise uzun yıllardır ortalama yağış miktarının altında kaldı. Yağışların yetersizliği, kentin içme suyu ve sulama barajlarındaki su seviyesini olumsuz yönde etkilerken, çiftçiler de verimlilik konusunda kaygılandı.

BUĞDAY FİLİZİ ÇİMEN BOYUNDA KALDI

İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, verimli topraklara sahip bölgede, yılda 4 ürün alınabildiğini belirterek, kuraklığın tarımsal üretime olumsuz etkisinin olduğunu vurguladı.

Erdallı, kış aylarında sadece 3 kez yağmur yağdığını ve bu durumun ürünleri etkileyecek ölçüde olduğunu anlatarak, sonbaharda kuraklık nedeniyle özellikle kıraç arazilerde tahıl ekiminin yaklaşık 1 ay ertelendiklerini hatırlattı.

Erdallı, geç ekilen buğdayın filizlendikten sonra soğuk ve kurak bir havaya maruz kaldığını belirterek, şöyle ifade etti:

“Kurak gitmesi sadece buğdayı değil bütün ürünleri etkiledi. Baklagil tamamen sulama ister oldu. Kışlık sebzeler hâlâ sulanıyor. Buğday da sulamadan olmayacak pozisyonda. Çiftçi ne gübresini atabildi ne de başka bir bakım yapabildi. Şu anda ‘kardeşlenme’ döneminde buğday. Buğdayın boyu 5 santimetrede kaldı. Normalde bu mevsimde bizim bu bölgemizde buğday en az 25-30 santimetre olması lazımdı. Yani biz halk arasında işte ‘Dizimize yaklaşır’ derdik. Yani buğdayın içinde yürüdük mü bayağı bir paçalarımız ıslanırdı. 5 santimetrede olduğu için sadece çimen gibi kaldı. Eğer bu şekilde yağmur yağmazsa, sulama imkanı olan çiftçilerimiz arazisini sularsa bir nebze kurtarabilir ama sulanamayan arazilerde ürün de alamazlar.”

Erdallı, yağmurun yağmasına rağmen buğday veriminin halihazırda etkilendiğini belirterek, şunları ifade etti:

EN AZ YÜZDE 30 VERİMLİLİK KAYBI OLUR

“Yağmurlar eğer olumlu geçerse geçen seneki aldığımız rekoltelere yine yetişeceğimizİ sanmıyorum. Geçen yıl 1 dekarda 800 kilolara kadar çıkmıştık. Bir ton alan arkadaşlarımız olmuştu ama şu anda bu kuraklıktan dolayı 600 kilolara düşebilir en iyi yerlerde. Geçen seneki aldığımız tonajları alacağımızı düşünmüyorum yani. Yüzde 20-30 gibi şu anda her şey normal giderse buğdayda bir verim kaybı var.”

İzmir’de buğday ekili kıraç arazilerde imkanı olanların sulama yaptığını ifade eden Erdallı, “Eğer yağmur yağmazsa 1 hafta 10 gün içerisinde bütün çiftçilerimizin sulamaya geçmesi lazım.” ifadelerini kullandı.

Erdallı, sulama barajları ve yer altı sularının da kuraklıktan olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, şöyle dedi:

“Gediz, Bakırçay bölgesindeki arkadaşlarımız barajlarda su olmadığını söylüyorlar. Geçen yıl pamuğa barajlarda su olmadığından dolayı bir defa su verdiler. Belki belli bir bölüm kurtarabildi ama bu yıl eğer barajlarda su yoksa onlar yazlık ürün de ekemeyecek. Onun dışında yazın ekili olacak mısır, kavun, karpuzda da sıkıntı başlayacak. Barajlarda su olmayınca nasıl sunulacak. Kuraklık sadece yani bu yılı değil önümüzdeki yılları da etkiliyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz