Zirai don nedeniyle meyve üretiminde milyonlarca ton kayıp yaşanacak. Üretimin azalmasıyla meyve fiyatları bu yıl ciddi şekilde zamlanacak…
Zirai don felaketinin boyutunu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) son açıkladığı raporla gözler önüne serdi. Onlarca üründe yüzbinlerce ton üretim kaybı yaşanırken, bu durumun fiyatları da katlaması bekleniyor. Düşük ücretlerle başa çıkmaya çalışan vatandaş, bu yaz meyveye uzaktan bakacak gibi görünüyor. Öncelikle, TÜİK’in açıkladığı tahmini üretim kayıpları Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın sözünü ettiği ve 16 ürünle sınırlı değil. Vişneden zerdaliye, duttan çaya kadar birçok üründe rekolte kaybı bekleniyor.
Oransal olarak kayıplara bakıldığında en büyük kayıp, meyvelerde yaşandı. Kayısı üretiminin yüzde 65.1, kirazın yüzde 55.7 düşmesi bekleniyor. Zirai donun ardından TÜİK’in açıkladığı bitkisel üretim ilk tahminleri meyve üretiminin bu yıl yüzde 24.4 azalarak 21.4 milyon tona gerileyeceğini gösterdi.
‘YOK YILI’ ETKİLEDİ
Tarım yazarı Gazi Kutlu, asıl kayıpların miktar bazında elma, zeytin, kayısı, üzüm, kiraz, limon, şeftali, Antep fıstığı, portakal ve fındıkta olduğunu belirterek, “Meyvecilikte yaşanan yaklaşık 7 milyon tonluk üretim kaybının yüzde 90’ı sadece bu 10 üründen kaynaklandı. Üstelik bu yıl zeytin ve Antep fıstığında ‘yok yılı’na denk gelinmesi, üretimdeki daralmayı daha da derinleştirdi” dedi.
Bu veriler, üreticinin içinde bulunduğu zor durumu gözler önüne seriyor. Nitekim, sadece 10 çiftçinin sigortası varken, tarım alanlarının ise sadece yüzde 17’si sigortalı. Kutlu, yaşanan üretim kaybının çiftçiye yüklenmemesi gerektiğini belirterek, “Üreticilere ek destek verilmesi artık bir tercih değil, zorunluluktur. Zarar gören çiftçilerin borçları faizsiz ertelenmeli ve üretime devam etmeleri için faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır. Türkiye bu yıl hem fiyat artışlarından hem de doğal afetlerin etkisinden ağır bir darbe aldı” dedi.