Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden olan kahverengi kokarca, ülke genelindeki tarım ürünlerini de tehdit ediyor. İstilacı böceğin taşımacılık yoluyla Ege ve Çukurova gibi bölgelere giderek, üretime zarar vereceği belirtiliyor.

Tarım Bakanlığı’nın 2024’te fındık rekol­tesini yaklaşık 740 bin ton olarak açıklamasına kar­şın Karadeniz Bölgesi’nde ya­şanan yoğun yağışların rekolte ve verimde ciddi kayıplara ne­den olması endişesi sürerken, özellikle son yıllarda bölgede görülen kahverengi kokarca istilası da bölgenin geçim kay­nağı olan fındığı vurdu.

Başta Ordu ve Giresun olmak üzere tüm Karadeniz Bölgesi’ni et­kisi altına alan kahverengi ko­karca bütün dünyada ‘en istila­cı’ tür olarak nitelendirilirken, bölgeden yükselen sesler bu yılki fındık rekoltesinde yüz­de 40’ı aşan oranda bir kayıba dikkat çekiyor. Fındık randı­manının da 52’lerden 48’lere düşmesi çiftçinin ürünü bah­çede bırakmasına neden oldu. Sadece Ordu’nun Fatsa ilçe­sinde 84 köyde 80 fındık bah­çesine çiftçinin uğramadı­ğı belirtiliyor.

Yaklaşık 2 mil­yar dolarlık ihracat değeri ile 500 bin ailenin geçim kayna­ğı olan fındıkta yaşanan kay­bın daha da artacağı endişesi hakim. Uzmanlar, istilanın sa­dece Karadeniz’de ve fındık­la sınırlı kalmayacağı, ülkenin tüm tarım ürünlerini vuracağı konusunda uyarıyor. Öyle ki Sakarya’da da fındık rekolte­sini olumsuz etkileyen kokar­ca böceğinin, artık şehir ge­neline yayılmaya başladığına dikkat çekiliyor. Hendek, Ak­yazı, Karapürçek, Karasu ve Kocaali gibi ilçelerin yanı sıra Serdivan’da da bu zararlı bö­ceklerin görülmesi, tarım üre­ticilerini endişelendiriyor.

Randıman 48’lere kadar düştü

Kokarcanın ilk kez 2017’de Artvin’de, 2020’den itibaren de Ordu’da görüldüğünü hatır­latan Fatsa Ziraat Odası Baş­kanı Haydar Gürsu, kokarca­nın hızlı üremenin yanı sıra taşımacılık yoluyla farklı böl­gelere yayıldığını dile getirdi. Kokarca’nın bu yıl bölgede cid­di bir hasara neden olduğunu anlatan Gürsu, “Çoğu çiftçi, fındığını bahçede bıraktı. Be­nim bahçemde bile randıman 48’lere düştü. 2 tonluk bah­çemden 700 kilo fındık ala­bildim. 700 kilo fındığı nor­mal bir hale getirebilmek için ayıkladık 470 kilo kaldı. 60 TL bandında fındığı sattım, 28 bin TL aldım. Ben bu durum­da kendini kurtarmış bir çiftçi sayılırım. Çiftçilerimizin du­rumu çok kötü” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...