Mine Ataman: Mısıra mobing yapan cehalet

Gün geçmiyor ki tarım ve gıda ekosiste­minde hurafe bir bilgiyle karşılaşmaya­lım. Gıda hurafecilerinin daimi düşmanla­rından biri mısır, tüm kötülüklerin anası ola­rak lanse ediliyor. Her yıl dünyada 200 milyon hektarda ortalama 1,2 milyar ton mısır üretili­yor.

Yaklaşık yüzde 65’i yem sanayiinde kalanı biyoyakıt ve çeşitli endüstrilerde kullanılıyor. Kullandığı suya göre katma değeri en yüksek tarım ürünü mısır; gıda, tekstil, kâğıt gibi bin­den fazla sektöre değer katıyor. Türkiye’de her yıl 300 bin çiftçi 9 milyon tondan fazla mısır üretiyor. 2023 yılında 2,932 milyar dolarlık ih­racat yaparak, ülkeye 349 milyon dolarlık bir gelir kazandıran mısır sektörü, tarım istihda­mının da yüze 4’ünü yapıyor.

Mısıra ve ürünlerine üvey evlat muamelesi

Yerli üretimle üreticiyi destekleyen nişas­ta sanayii, ar-ge yatırımlarıyla fark yaratır­ken NBŞ tartışması üzerinden sektör yıpra­tılmaya çalışılıyor. Uzay aracı yakıtı bile üre­tilebilen, ürün ve hizmet gamı çok geniş bir sanayiye güdümlü ezberler üzerinden yaklaşı­lıyor. Kota gibi çeşitli enstürmanlarla fabrika­ların atıl kapasite çalışmasına ve kaynakların boşa harcanmasına neden oluyoruz. Bilimsel inkârcılıkla desteklenen sosyal medya cehale­tiyle koca bir endüstriyi cezalandırıyor, rasyo­nellikten uzaklaşıyoruz. Kimileri mısır değer­lidir demeye bile korkuyor.

Mısıra bilinçli düşmanlık mı?

Pek çok tarım ürünü gibi mısır bazlı nişas­ta ve şeker Türkiye’de uzun yıllardır bilinçli bir düşmanlığa maruz bırakılıyor. Mısır şeke­rinin de diğer şekerler gibi “belirli dozda kul­lanıldığında sağlığa zararlı olmadığının, üre­timinin gıda kodeksine uygun yapıldığının, katkı maddesi olmayıp gıda olduğunun bilin­mesine rağmen, (bilimin binlerce kez kanıt­lamasına rağmen) mısır endüstrisine neden mobing yapılıyor?

Sosyal medya varoşlarında hırpalanan tarım bilimi

Bilimin hata oranının çok düşük olduğunu bilmemize rağmen ısrarla “bilim de zaten sa­tılmış, bilim insanları bir öyle bir böyle söy­lüyor, margarin satmak için zeytinyağlı yiye­mem şarkısını yazdırmışlardı” gibi münferit olayları örnek verip mantık dışı çıkarımlar ya­pıyoruz. Kanıtlı bilimi, antroposen ikiyüzlü­lüğüne yeniden kanıt sunmak zorunda bıra­kıyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Küresel gıda fiyatlarında Trumpflasyon mu geliyor?

Çin ile girdiği gümrük tarife savaşı hafızalarda… İklim değişikliğine...

TKİ 9,5 milyar lira kömür borcundan dolayı Konya Şeker’i icraya verdi!

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Konya Şeker'in bünyesinde bulunan...

Kırmızı ette fiyatlar düşecek! Bakanlık büyükbaşın ardından kuzu ithalatı için düğmeye bastı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın vatandaşın kırmızı ete beklediği fiyatlarla...

Pirinçte yaşam maliyetine baskı oluşturabilecek fiyat artışı! Japonya 18 yılın zirvesinde

Japonya Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığı açıklamasına göre, 60...