Gazi Kutlu: Sayın Tarım Bakanı Yumaklı, sakın ‘Hayvancılıkta sorunu üç yılda çözeceğiz’ demeyin!

Türkiye canlı hayvan ve et ithalatına 14 yılda tam 11,5 milyar dolar harcadı. Bu sürede göreve gelen yedi tarım bakanı da sorunu çözemedi. Bakanlardan ‘Sorun bu modelle üç yıl içinde gündemden çıkar’ diyenlerin tümü görevden alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Ekol TV’de gazeteci Kübra Par’ın sorularını yanıtlarken yaptığı açıklamalar tarım sektöründe dikkat çeken bir tartışmayı yeniden gündeme taşıdı. Özellikle canlı hayvan ve et ithalatı konusundaki sözleri ertesi gün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan hayvan varlığı istatistikleriyle daha da ilgi çekici hale geldi. Büyükbaş hayvan sayısında düşüş yaşanırken küçükbaş hayvan sayısındaki artış Türkiye’nin hayvancılık politikalarına dair soru işaretlerini artırıyor.

Ancak bu meseleye girmeden önce iki önemli noktaya değinmek istiyorum. Birincisi, Bakan Yumaklı’yı konuk eden gazetecilerin tarım konusunda uzman olmaması nedeniyle kendisine yeterince zorlayıcı sorular sorulamadı. İkincisi Bakan Yumaklı’nın birbirinden bağımsız konuların tek bir soruda birleştirilmesinden faydalanarak soruları istediği gibi cevapladığıydı. Bu yaklaşım ona avantaj sağladı ve eleştirilmesi gereken bazı noktalara değinilmeden geçildi. Örneğin dilinin ucuna kadar gelse de et fiyatlarının yükselmesinin kötü ekonomik yönetimle ilgili olduğunu dile getirmedi. İlginç olan şu ki, et fiyatları aslında gıda fiyatları arasında fiyatı en az artan grupta yer alıyor. Mesele etin pahalı olması yanında alım gücümüzün ciddi şekilde düşmesidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Tarım Bakanı Yumaklı’yı sertçe eleştirmiş

Aynı programda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın seleflerini övmesine gerek yoktu. Zira bugün çözmeye çalıştığı sorunlar o dönemdeki politikaların bir sonucu. Sorunları çözmeye görev süresi yetecek mi bilmiyoruz. Üstelik gazeteci Fatih Altaylı’nın köşesinde yazdığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yumaklı’ya “Siz bu işi hiç bilmiyormuşsunuz” diyerek sert bir eleştiride bulunmuş. Eğer bu doğru ise gelecek yıl katılım sözü verdiği Kübra Par’ın programına en azından bakan olarak katılamayacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

TÜİK açıkladı: Çiftçinin enflasyonu katlanarak büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tarımsal girdi fiyat...

Çay-simit tarifesi 23.400 liraya ulaştı

4 kişilik bir ailenin bir öğünlük çay-simit masrafı 260...

Tarım ve ticaretin ortak gündeminden 4 başlık!

Tarım ve Orman ile Ticaret Bakanlıklarının aylık koordinasyon toplantısında;...

TMO’dan ürünlerin çürütüldüğü iddialarına açıklama

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğday ve arpa stoklarının açık...