Aylin Öney Tan: Oyunlarda Fransız Mutfağı nerede?

Paris 2004 Olimpiyat Oyunları açılış töreninde Fransız kültürünün temel öğeleri yansıtılırken ilginç bir şekilde yemek kültürüne yer verilmemişti. Olimpiyatlarda yerini bulamayan Fransa’ya özgü lezzetleri yeri gelmişken hatırlayalım.

Oyunlarda Fransız Mutfağı nerede

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları açılış töreni stadyum dışında yapılan ilk tören olması nedeniyle devrimci bir nitelik taşıyordu. Seine nehri boyunca takımların teknelerle geçit töreni yaptığı açılış Paris ve Fransız kültürünü tanıtan ekrana yönelik bir şov gibiydi. Fransız kültürünün pek çok öğesine yer verilirken nedense Fransız mutfağı tamamen unutulmuştu. Vurgu Fransızlık üzerine olunca ne yazık ki sporcular da ikinci planda kaldı, bayrak taşıyıcılar bile doğru dürüst görülemedi. Buna karşın Fransız Devrimi ön plana çıktı ve devrimin üç ilkesi “Liberté, Égalité, Fraternité” yani “Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik” güçlü bir şekilde vurgulandı. Tören boyunca “Diversité” yani “Çeşitlilik” kavramı da ön plana çıktı, öyle ki “Çeşitlilik” ilkesi Fransız devrim manifestosunun dördüncü unsuru haline geldi. Gastronominin es geçilmesi bu açıdan da bir hata oldu, kültürel çeşitliliği anlatmanın bir yolu da göçmen mutfaklarıyla gelen lezzetlerle sürekli değişim halinde olan Fransız mutfağı üzerinden olabilirdi.

Efsanevi Merè Brazier

Açılış töreninde kadın figürüne güçlü bir vurgu vardı. Törenin bir aşamasında nehir kıyısındaki dev sütunlardan Fransız tarihine damgasını vurmuş kadınların heykelleri yükseldi. Erkek egemen bir dünyada Fransız tarihinde öncü rolü olan bu ilham verici kadınlara saygı duruşunda bulunmak zarif bir jestti. Doğrusu bu noktada Merè Brazier de çıkacak diye boşuna bekledim. Fransız mutfağının bugünlere gelmesinde, özellikle evlerde pişen lezzetleri lokantalara taşıyan kadın aşçılara verilen “Merè” adı bir anlamda Aşçı Ana demek gibi. Modern Fransız aşçılığının anası olarak kabul edilen, Lyon kentini gastronominin başkenti yapan efsanevi Merè Brazier elinde tencere tava ile ortaya çıksaydı gerçekten çok hoş olurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Mehmet Yaşin, Et tercihiniz nedir: At mı, eşek mi?

Ambalajın üstünde yazılı olmayan malzemeleri kullanılan firmalar suçludur. En...

Bakanlığın gıda listesinde yeni skandal: Yediğimiz aslında ‘köfte’ değilmiş!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 'Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar'...

8.Uluslararası Adana Lezzet Festivali

https://youtu.be/xMnjqhEXWVA?feature=shared 8. kez düzenlenen Adana Lezzet Festivali kent kültürünün güçlü bir parçası....

Türk gıda şirketlerinden Paris SİAL’e çıkarma

Türkiye’den 346 gıda firması Paris’te 8 bin alıcıyının bulunduğu...