Gıda zehirlenmesinden korunmak için tüyolar

Bozulabilir gıdaları satın aldıktan veya hazırladıktan sonra en geç 1- 2 saat içinde soğutmak veya dondurmak gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Sedef Aksu, “Oda sıcaklığında çok uzun süre kalan yiyecekler, pişirme yoluyla yok edilemeyen bakteri veya toksinleri içerebilir. Donmuş besinler oda sıcaklığında çözülmemelidir. Donmuş besinleri çözmenin en doğru yolu buzdolabında çözdürmektir” dedi.

İSÜ Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Sedef Aksu gıda zehirlenmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Bakteri, parazit, virüs veya toksinler ile kontamine olmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucunda gıda zehirlenmeleri yaşanabileceğine değinen Uzm. Dyt. Aksu, “Besinlerle bulaşan ve genellikle mide-bağırsak sistem şikâyetleri ile ani gelişen bu durum, gıda zehirlenmeleri olarak karşımıza çıkar. Yaz aylarında daha sık karşılaştığımız bu tablonun nedeni artan hava sıcaklıkları sonucu besinlerin bozulmaya daha yatkın hale gelmesidir. Bazı bakteriler sıcaklık, nem ve zaman koşulları oluştuğunda milyonlarca üreyebilirler, bu durum da enfeksiyon ve hastalık riskini artırabilir. Uygun olmayan koşullarda ve malzemelerden üretilmiş kaplarda muhafaza edilen besinler bozulabilir. Bu bozulmaların gerçekleştiği besinlerin tüketimi de gıda zehirlenmesine yol açabilir” diye konuştu.

“ENFEKSİYONUN SÜRESİ 1 HAFTAYA KADAR UZAYABİLİR”

Başka zehirlenmelerde belirtilerin ortalama 30 dakika ile 1 saat içinde etki gösterirken, gıda zehirlenmelerinde ise bu durumun 6-12 saat içinde etki edebileceğinin altını çizen Uzm. Dyt. Aksu, “Gıda zehirlenmesi genellikle 1-3 gün sürer ancak bakterilerin türlerine, enfeksiyonun şiddetine ve bireylerin genel sağlık durumuna bağlı olarak bir haftaya kadar da süresi uzayabilir. Fakat gıda zehirlenmelerinde bireylerin kontaminasyon riskli besinlere tepkileri; tüketilen miktara ve bireyin bakterilere ve toksinlere gösterdiği duyarlılığa göre de değişebilmektedir” ifadelerini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım Şurası dördüncü kez toplanacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarım Orman Şuramızı 2025...

Engin Kahveci: 10 yıl sonra gıda bulabilecek miyiz?

USDA/ERS/IFSA'nın 83 ülkeyi kapsayan 2024-34 yılları arası (UA Gıda...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: DÜNYA zirvesinin sonuçları politikalara yön verecek

Gazetemiz tarafından düzenlenen İklim Ekonomisi Sürdürülebilir Tarım ve Su...

1 milyar liralık destek ödemeleri çiftçilerin hesaplarında

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımsal destek ödemelerine...