Teksas Üniversitesi araştırmacıları, daha az su ve gübre kullanılabilecek hidrojel aşılı akıllı toprak geliştirdi. Geliştirilen toprakta yetiştirilen bitkinin, normal toprakta yetiştirilen bitkiye kıyasla gövde uzunluğunu yüzde 138 artırdığı, su kullanımında da yüzde 40’lık bir tasarruf sağladığı görüldü.
Küresel ısınmanın etkisiyle kuraklık giderek artıyor. Günümüzde küresel tatlı su çekilmelerinin yüzde 70’inden tarım sektöründeki sulama sorumluyken, bu oran küresel nüfus artmaya devam ettiği için bazı gelişmiş ülkelerde yüzde 95’e kadar artış gösterebiliyor.
İklim değişikliğinin etkilerinin artması ve su kaynaklarının giderek kıtlaşması da daha verimli ve sürdürülebilir sulama uygulamalarına duyulan ihtiyacı daha da artırarak, acil çözüm gerektiriyor. Bu nedenle Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü, sürdürülebilir gıda üretimi ve su kaynakları yönetimini sağlamak için sulama verimliliğini artırmanın, su tasarrufu sağlayan teknolojileri benimsemenin ve daha düşük su ayak izine sahip mahsulleri teşvik etmenin önemini vurguluyor.
Toprak, havadan su toplayabilecek
Bu soruna çözüm geliştirmek için yeni bir toprak türü üzerinde çalışan Austin’deki Teksas Üniversitesi araştırmacıları, hem verimi artıracak hem de suyu daha tasarruflu kullanabilecek hidrojel toprak geliştirdi.
Çalışma üzerinde yapılan deneyler, akıllı toprak olarak da ifade edilen hidrojel aşılanmış toprakla köklenen bitkilerin gövde uzunluklarında normal topraktaki kontrol grubuna kıyasla yüzde 138’lik bir artış ve yaklaşık yüzde 40 su tasarrufu sağlayabileceğini gösterdi.