Mutlu Doğru: “Anadolu’daki bazı bölgelerde birçok üründe ciddi don zararları var”

Anadolu’daki bazı bölgelerde ekilen; patates, mısır, şekerpancarı gibi stratejik ürünler ile yaz aylarında tüketeceğimiz elma, kayısı, kiraz, armut ve üzüm gibi ürünlerde ciddi don zararları olduğu haberi geliyor.

Yazın beklenen tarımsal kuraklık etkisi ve son yaşanan don olaylarının tarımsal üretime yansımalarını değerlendirirken sadece tüketiciyi ve gıda enflasyonunu düşünmek kısa vadeli ve dar bir görüş olur. Ülkemizin tarımsal üretiminin devamına yönelik uzun vadeli düşünerek çiftçimize üretime devamı için ilave sübvansiyonlu finansal destek sağlanmalı, mevcut borçların vadesi uzatılmalı, küçük aile işletmelerimize tohum, fide ve gübre desteği verilmeli, TARSİM hasar tazminat ödemeleri hızlandırılmalıdır. Aksi takdirde kısa vadede tüketici olarak yaşayacaklarımız sürekli ve daha vahim olacak, ekonomik göstergeleri olumsuz etkileyen gıda enflasyonu ile mücadelemiz de zorlaşacaktır.

Yeni kurulan Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu da acilen toplanarak durumu değerlendirmeli ve Hazine ve Maliye Bakanlığımıza tarım kesimine ilave kredi ve üst limit arttırımı konusunda destek sağlanması ile 2024 tarımsal destek ödemelerinin öne çekilmesi yönünde karar almalıdır. Pandemi döneminde ekonomiyi canlandırmak için verilen KGF kredileri şu anda tarım kesim için uzun ve düşük faizle uygulanmalı ve tarımsal üretimde düşüşe müsaade edilmemelidir.

Saygılarımla,

Mutlu Doğru
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Konya’da don felaketi: Kiraz ve meyve bahçeleri büyük zarar gördü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya Akşehir’de don nedeniyle...

Latif Bolat, Köyünü ve köylüsünü yok eden dünya!

Sene 1972 olmalıydı. Öğretmen Okulu’ndan yeni mezun olmuştuk ama,...

ASO Başkanı Seyit Ardıç , ‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve...

İrfan Donat: Afetlerle imtihan pahalıya patlıyor

Sıcaklıklar son 54 yılın rekorunu kırıyor, son bir yılda...