Gıda fiyatları rekor kırabilir: Heatflation geri döndü!

Bu yıl rekor sıcaklıklar yazın başında kendini gösterirken iklim krizi ile ortaya çıkan aşırı iklim koşulları, geçtiğimiz yıllarda hayatımıza giren ‘heatflation’ı tekrar gündeme getirdi. Rekor sıcaklıklar gıda fiyatlarını arttıracak görünüyor.

Uzmanlara göre hava sıcaklıklarının bu yıl da rekor düzeye ulaşması bekleniyor. Yaz aylarının ilk haftaları geride kalırken küresel ısınma kaynaklı üretim krizleri etkisini göstermeye başladı. Aşırı iklim koşulları sadece tarımsal üretimi değil hayvancılık sektörünü de vurdu.

Mevcut durum çok sayıda ülkede gıda fiyatlarında artış tehdidini de beraberinde getirirken geçtiğimiz yıllarda hayatımıza giren ‘heatflation’ı tekrar hatırlattı. Aşırı sıcaklar nedeniyle gıda fiyatlarında görülen artış olarak değerlendirilebilecek heatflation, halihazırda enflasyonla mücadele eden tüm ülkeler için yeni bir yük olmaya başladı.

Aşırı hava olayları gıda üretimi için risk!

İngiltere merkezli Energy and Climate Intelligence (ECIU) CNBC-e’ye yaptığı açıklamada, aşırı sıcakların ve soğukların, şiddetli yağmurların, kuraklıkların ve yangınların dünyanın her yerindeki gıda üretimi için risk oluşturduğunu belirtti. ECIU Uluslararası Program Başkanı Gareth Redmond-King, “Üretimde yaşanan düşüşler fiyat artışlarına da yansıyor. Çoğu ülke halihazırda yaşam maliyeti krizi yaşıyor ve mevcut durum, hanehalkları üzerinde daha fazla baskı yaratmaktan başka bir işe yaramıyor. Emisyonları azaltmak ve sıcaklık artışını sınırlamak için küresel olarak yeterince çaba göstermiyoruz. Emisyonları azaltmak için harekete geçmenin maliyeti, iklim etkilerinin hızla artan maliyetinden çok daha ucuz. İklim etkileri giderek daha fazla insanın temel gıda maddelerini satın almakta zorlanmasına neden olurken, acilen harekete geçilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Sadece tarım değil su ürünleri de tehdit altında

Redmond-King, değerlendirmesinde Türkiye ve İngiltere ticari ilişkilerine de dikkat çekti ve konunun sadece tarım ürünleri için değil, su ürünleri için de geçerli olabileceği uyarısında bulundu. Geçtiğimiz yıl İngiltere’nin Türkiye’den 748 milyon sterlin değerinde yaklaşık 500 milyon kg gıda ithal ettiğine dikkat çeken Redmond-King, “Bu ürünlerin arasında çok sayıda yaş ve kuru meyve de yer alıyor. Bu ürünler Türkiye’nin de içinde olduğu aşırı sıcaklara ve kuraklığa karşı savunmasız olabiliyor. Sadece tarım ürünleri değil, Türkiye’den çok sayıda balık ithal ediyoruz. Bazı türler Akdeniz’de artan sıcaklıklarından da olumsuz etkilenebilir. Avrupa’da son yıllarda zeytin hasadı ciddi bir düşüş yaşadı. Sonuç olarak zeytinyağı fiyatları hızla arttı. İspanya’da marketlerde zeytinyağı hırsızlığı başladı. Bunun sonucunda da Birleşik Krallık’ta son 2 yılda fiyatların yüzde 130 arttığını gördük” değerlendirmesini yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Marmarabirlik’in 354 milyon liralık ödemesi yarın yapılacak

Ürün alımlarına Ekim ayında başlayan Marmarabirlik, yarın 354 milyon...

Milleti zehirleyen nişasta bazlı şeker (NBŞ) firmaları halktan gizleniyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı, ürettiği nişasta bazlı şekerleri kanunlara...

The Telegraph yazdı: Kilo vermek için en iyi 10 yiyecek

Kilo vermek söz konusu olduğunda uzmanlar, yiyemediğiniz şeylere odaklanmak...

757 milyon insan yetersiz besleniyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) raporuna göre,...