‘Toprağın sana yeter’ uygulaması, yüzde 50 verim artışı sağlıyor

Yüksek Kimya Mühendisi Nihal Ceren Alıcı, geliştirdiği yapay zeka destekli ‘Toprağın sana yeter’ uygulamasıyla, kimyasal kullanımını ve girdi maliyetini azaltıp yüzde 50’ye varan verim artışı sağlayarak onarıcı ve sürdürülebilir bir tarım için çiftçilere yol haritası sunmaya çalışıyor.

Sürdürülebilir ve onarıcı tarımla toprak kalitesini artıracak doğru yöntemlerin uygulanması için ‘Toprağın sana yeter’ adlı bir uygulama geliştiren Yüksek Kimya Mühendisi ve girişimci Nihal Ceren Alıcı, tarım topraklarında aşırı kimyasal gübre kullanımı ve iklim krizi nedeniyle toprak canlılığının azaldığını ve bunun da verimi olumsuz etkilediğini söyledi.

Kimyasal gübre azalınca toprak daha verimli oluyor

Çiftçilerle beraber omuz omuza verimli tarım yapabilmeleri ve kaliteli ürün yetiştirebilmeleri için sahaya inip çalıştıklarını ve onlara sürdürülebilir tarım için yol haritaları sunduklarını dile getiren Alıcı, uygulama sonrası elde ettikleri sonuçlar hakkında şu bilgileri paylaştı:

‘Ankara’da biz bunu 3-4 senedir uyguluyoruz. Kimyasal gübrede yüzde 50’ye varan azalma var çünkü biz sadece gübreleme takviminde önerdiğimiz kimyasal gübreyi değil yanında kompost, vermikompost, mikrobiyal, organik ve organomineral gübreyi de öneriyoruz. Bunlarla beraber uygulandığı zaman yüzde 50’ye kadar verim artışı sağladığımız parsellerimiz var. Verim artışı bir getiri sağlarken kimyasal gübrenin azalması hem girdi maliyetini düşürüyor hem de toprak daha iyi bir duruma geçiyor.’

İhtiyaca göre tavsiye

Uygulamanın, yabani ot ve hastalıklarla mücadele için önerilerden, ürünün ne zaman hasat edileceğine kadar tüm aşamaların takibini sağladığını bildiren Alıcı, uygulamanın nasıl kullanıldığını şöyle anlattı:

“(Çiftçi) kendi bilgileriyle arayüze giriş yapıyor. Daha sonra buraya verilerini giriyor. ‘Benim şu ada, şu parselde, şu kadar büyüklüğünde tarlam var. Ben bu uygulamayı kullanmak istiyorum.’ dedikten sonra gireceği ada ve parsellerden, kullanacağı tarlalardan toprak örnekleri alıp uygulamasına analiz sonuçlarını yüklüyoruz. O sezonda ne ekeceksiniz, örneğin; 2024 sezonunda ben buraya buğday ekeceğim. Ona göre toprak analizlerini karşılaştırıp buğdayın isteklerine göre, yetiştirildiği ortama göre her yörede farklı istekleri ve farklı gübreleme ihtiyacı var. Biz de toprak analizi ve meteorolojik verilere göre bir gübreleme haritası sunuyoruz.”

https://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/3433981-topragin-sana-yeter-uygulamasi-ciftciye-surdurulebilir-yol-haritasi-sunuyor

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarımsal destekleme bütçesi 2025 yılı için 135 milyar TL

Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Kilci, tarıma verilen...

Enflasyon beklentilerin üzerinde arttı

Enflasyon kasım ayında yüzde 2,24 oranında artış gösterirken, yıllık...

Maliyetler hayvancılık sektörünü tehdit ediyor

Büyükbaş hayvan yetiştiricisinin artan üretim maliyetleri altında ezildiğini söyleyen,...

Meteoroloji uyardı: 28 ilde yağış bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) salı günü 28 ilde yağış...