Ulusal Süt Konseyi ve bakanlığın maliyet rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirten Elmalı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Gümüşlü, “Küçük işletmeler kapanıyor, endüstriyel üretim artıyor” dedi.
Antalya Ticaret Borsası (ATB), Antalya Tarım Konseyi iş birliğiyle 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla “Sürdürülebilir Süt Üretimi Paneli” düzenledi. ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık moderatörlüğündeki panelde, üretim maliyetleri ve süt fiyatlarındaki hızlı artışın yanı sıra süt üretiminin devam etmesinin önündeki engeller ve çözüm önerileri konuşuldu.
‘KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ KAPANIYOR’
Elmalı Süt Üreticileri Birliği Başkanı, veteriner hekim Ali Gümüşlü, süt sektörünün son yıllardaki durumunu rakamlar üzerinden anlattı:
“Süt üretimi 2021 yılında 23 milyon 200 ton, 2022 yılında 21 milyon 563 bin ton ve 2023 yılında ise 21 milyon 481 bin ton. O da yüzde 0,5 bir azalmaya tekabül ediyor. Buna karşılık alınan hayvan sayısı 2021 yılında 28,1 milyon iken 2022 yılında 25,8 milyona kadar düştü. Yani yüzde 8.2 bir hayvan sayısında azalma gerçekleşmiş. Fakat buna karşın aynı yıllarda süt üretiminde aynı oranda düşüş gerçekleşmemiş. Bu veri bize şunu gösteriyor. Küçük aile işletmeleri kapanıyor. Büyük endüstriyel hayvancılık artıyor. 50 küçük aile işletmesinin kapanmasına karşın bir tane büyük endüstriyel tesis bu üretilen sütü karşılıyor demektir. Bizim kırsalda yaşayan insanların göç etmelerini engellememiz lazım. Bunun için de hayvancılık yapan insanların koşullarını düzeltmemiz gerekiyor.”
‘RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR’
Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı rakamlara göre süt maliyetinin 12,9 lira olduğunu belirten Gümüşlü, “Ama şu anda soğuk sütün satış maliyeti 15 lira. Sahadaki duruma baktığımız zaman TÜİK ve istatistik açıklayan kurumların rakamlarının tamamen gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Gerçek biraz daha farklı. Süt-yem paritesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlediği rakam en az 1.3. Şu anda 1.3 pariteyi de mevcut rakamlar sağlamıyor. Süt fiyatının 17-18 lira fiyat seviyesinde olması lazım ki sürdürülebilir hayvancılık yapılabilsin. Tabii bu da dolaylı olarak tüketici fiyatlarını etkiliyor. Devlet dengeyi sağlamak için en azından kriz dönemlerinde sübvansiyonu artırmak zorunda” dedi.