Kimi su yosunundan fonksiyonel gıda üretme peşinde kimi de koyun yününden amino asit elde ederek onu gübreye dönüştürme çabasında. Aralarında robotik teknolojilerle tarım için farklı çözümler üreten de var, yapay zekaya odaklanarak verim ve kaliteyi artırıp maliyeti düşürmeye çalışan da…
Her ne kadar tarım ve gıda sektörü sorunlarla, risklerle ve zaman zaman krizlerle gündeme gelse de aslında kendi içinde çok ciddi bir potansiyel barındırıyor. Bunu fırsata çeviren şirketler ve ekonomiler de fark yaratıyor.
Türkiye bu açıdan aslında tam bir fırsatlar ülkesi… Gelenekten geleceğe doğru hızla yeniden şekillenen tarımın gıdaya evrilen sürecinde yepyeni start-up ve girişim hikayeleri var.
Sürdürülebilir tarım ve gıdanın şifreleri de aslında bu hikâyelerin içinde gizli. Zira iklim, su ve toprak açısından iyileştirici ve yenilikçi çözümlere ihtiyacımız var. Gıda krizini bertaraf edecek çalışmaların kıymeti her gün artıyor.
Eğer sürdürülebilir tarım çerçevesinde gıda arz güvenliğini sağlamaya çalışıyorsak artık ezberlerin bozulduğu bir döneme adapte olma zamanı geldi de geçiyor bile… O yüzden bugün size tarım ve gıda alanında farklı yollar izleyen ve emin adımlarla yürüyen başarı hikâyelerinden birkaç örnek vermek istiyorum.
Hikayenin kahramanları farklı sektörlerden
Tarım ve gıda sektöründe katma değer yaratan ufuk açıcı bu girişimler, başarı hikâyelerini şimdiden yazmaya başladı…
Hikâyenin kahramanları arasında endüstri, yazılım, makine ve kimya mühendislerinin yanı sıra işletme ve iktisat mezunları ile istatistikçiler de bulunuyor.
Türkiye’nin tarım ve gıdada daha rekabetçi hale gelerek fark yaratabilmesi için know-how üretmeye ihtiyacı var.
Başrollerde gençlerin yer aldığı heyecan verici ve motive edici olduğunu düşündüğümüz bu tarz start-up ve girişim hikayelerini yeri geldikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.
Deniz yosunlarından fonksiyonel gıda üretiyor
Dünyada oksijenin yüzde 75’i algler (su yosunları) tarafından üretiliyor. 70 bin türü olan mikro ve makroalgler bu açıdan tam bir karbon yutağı desek yanlış olmaz.
Ar-Ge çalışmaları sonucu mikroalglerden tarım ve gıda dahil olmak üzere farklı sektörlere yönelik katma değerli ürünler elde ediliyor. Kimi alg türlerinde yüzde 60-70’e varan oranlarda protein bulunuyor. Kimilerinde dünyanın en güçlü antioksidanlarını üretebilme kabiliyeti var. Omega 3’ün besin zincirinde ilk kaynağı algler.
Kybele’s Garden Kurucu Ortağı ve CEO’su Aygen Savaş Alkan, bu işe kafa yoran ODTÜ mezunu bir kimya yüksek mühendisi.
Akademisyen olduğu dönemde yaptığı araştırmalar onu ve aynı zamanda kurucu ortağı olan eşi Fırat Alkan’ı girişimciliğe yöneltmiş.
Alg tabanlı biyoponik teknoloji
İki başat teknolojiye odaklandıklarını belirten Aygen Savaş Alkan, bunlardan bir tanesinin Türkiye’de ilk gerçekleştirilen ve dünyada da ölçek açısından öncüler arasında yer alan mikroalg tabanlı biyoponik teknoloji olduğunu söylüyor. Diğeri ise alg fermantasyonu…
Algler hali hazırda tarımda gübre olarak kullanılıyor. Topraksız tarımda da alg teknolojisinde de verim ve kalite açısından iyileştirilmeye, gelişmeye açık alanlar mevcut. Alkan “Bunların arasında zaten simbiyotik bir ilişki var, o zaman neden kombine etmeyelim diye düşündük” diyerek ar-ge çalışmaları ve denemelere başlıyor.
Alglerin zengin içeriği ve değer önerilerini bir adım daha öteye taşıyacak olan bu teknoloji ile bakteri ve maya gibi farklı canlılarla algleri fermante ettiğinizde içerisindeki yararlı bileşenler daha emilebilir bir forma dönüşüyor. Bu da gıdada sindirim, kozmetikte penetrasyon, tarımda da gübrenin emilimi için daha iyi bir nitelik anlamına geliyor.