Antik çağlardan günümüze bize şifa dağıtan zeytin ağacı ve zeytinyağının iyiliğini gelecek nesillere aktarmak üzere hayata geçirilen Ayvalık Mutluköy Yaşam Merkezi kapılarını açtı. “Kuşaklar Boyu Yaşasın Diye” projesinde ise Hedef Türkiye’nin anıt zeytin ağacı haritasının çıkarılması.
Zeytin ağacı, zeytin, zeytinyağı… Tüm bunlar sizin için ne ifade ediyor? Zeytin bu topraklar için, toplumumuzla bağdaşan çok önemli bir kültürel değeri yansıtıyor. Zeytin hepimizin bildiği gibi barışın ve zaferin simgesi. Hem kendisi hem de yağı beslenmede baş tacı; öyle ki Akdeniz diyetinin vazgeçilmezlerinden. Geleceğe ait gıdalara baktığımızda geleceğimiz geleneksel gıdalarımızda, başka çıkar yolumuz bulunmuyor. Türkiye’de kişi başı zeytinyağı tüketimi 2 litre iken diğer Akdeniz ülkelerinde ise ortalama 12 litre.
Zeytin ağacı neolitik çağdan günümüze bizi besliyor, kuraklıkta yaşıyor, yağmurdan besleniyor, yansa bile köklerinden yeşererek yeniden doğuyor; yani insanlar kesmedikçe ölmüyor… Milattan önce 4 bin 500’lerde mutfağımıza giren zeytinyağı, Hipokrat için de büyük şifacıydı.
“Doğal iyilik anıtı”
Geçtiğimiz haftalarda Komili, imzaladığı protokolle anlamlı bir iş birliğine imza attı. Ülke geleceği için erken yaştan itibaren çocukları, Anadolu kültürünün ayrılmaz parçası olan zeytin ağacı, zeytinyağı ve yarattığı kültür ile tanıştırmayı ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesini hedefleniyor. Millî Eğitim Bakanlığı ile Komili iş birliği “Köklerimizdeki Bilgiyi Geleceğe Aktarıyoruz” söylemiyle pek çok farklı yenilikçi uygulama ve çalışmayı kapsıyor. Bunlar arasında; hem basılı hem de Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden öğrencilerle buluşacak olan yardımcı kaynak kitapları ve okul öncesi hikâye kitapları, ilk ve orta dereceli okullarda öğrenci kulüplerinin kurulmasının yanı sıra Ayvalık Mutlu Köy Yaşam Merkezi’nin hayata geçirilmesi ve eğitim programlarının iş birliği içinde oluşturulması yer alıyor.