Makarna ihracatında birim fiyatı yüzde 35,1 arttı

Türkiye makarna sektörünün ihracatı ilk altı ayda birim ve değer olarak kayda değer oranda artış kaydetti. Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aykut Göymen, 2021 yılı Haziran ayında 569 dolar olan ton başına birim fiyatının bu yılın haziran ayında yüzde 35,1 artışla 769 dolara yükseldiğini bildirdi.

Türkiye makarna sektörünün ihracatı ilk altı ayda birim ve değer olarak kayda değer oranda artış kaydetti. Geçen yıl ocak-haziran döneminde ortalama birim fiyatı tonu 549 dolardan ihraç edildiğini kaydeden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Aykut Göymen, bu yıl geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 27,5 oranında artarak tonu ortalama olarak 700 dolara ihraç edildiğini aktardı. Diğer yandan aylık olarak bakıldığında ortalama ton başına birim fiyatının 2021 yılı haziran ayında 569 dolar olduğunu belirten Göymen, bu yıl haziran ayında ise birim fiyatının yüzde 35,1 oranında artışla 769 dolara yükseldiğini söyledi.

Makarna ihracatının bu yıl haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre miktar olarak yüzde 6,6 artarak 120 bin 280 tona çıktığını bildiren Göymen, “Değer olarak ise yüzde 44 oranında artarak 92 milyon 508 bin 400 dolar olarak gerçekleşti. 2022 yılı ocak-haziran döneminde makarna ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 3,6 oranında artarak 665 bin 469 tona yükselirken değer olarak yüzde 32,1 oranında artış göstererek 466 milyon 92 bin 324 dolar oldu” dedi.

Yeni dönemde Ukrayna pazarında artış bekleniyor

Dernek olarak ihracatta büyüme hedeflerinin devam ettiğini belirten Göymen, AB’nin uyguladığı kontenjan miktarlarının artırılması konusunda Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile beraber çalışmalar yürüttüklerini duyurdu. Sektör olarak beklentilerinin öncelikli olarak AB kotalarının kaldırılması ya da kotaların artırılması konusunda gerekli çalışmaların yapılması olduğunu vurgulayan Göymen, “Yeni dönemde Ukrayna pazarının biraz daha büyümesini bekliyoruz. Bunun dışında Suudi Arabistan’la yapılan ticari anlaşmalardan sonra bu pazardaki payımızın eski rakamlarına ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Tahıl koridorunun Türkiye açısından son derece büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Göymen, “Türkiye olarak 2 çeşit hammadde kullanarak makarna üretimi yapıp ihraç ediyoruz. Bunlardan biri durum buğdayından üretilen makarna, diğeri ise ekmeklik buğdaydan üretilerek ihraç edilen makarnadan oluşuyor. İthal edilerek üretilen ve ihraç edilen makarnada kullanılan ekmeklik buğdaydaki tahıl koridoru kaynaklı düşüşler global pazarda daha rekabetçi olabilmemize imkan veriyor” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Kahverengi kokarcadan zarar gören üreticiler için borç yapılandırma talebi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarcadan zarar gören...

TESK Başkanı: Her yıl 23 milyon ton gıda israf ediliyor

Kuraklık ve iklim değişikliği gibi mevsimsel faktörlerle birlikte gıda...

Fem Güçlütürk: Doktor hobisi olarak meyve sebze

İkisi de profesör olan bir doktor ve bir bahçe...

Şemsa Denizsel: Bir kış salatası: Kereviz

Geçen akşam bir misafir menüsü için yepyeni bir salata...