En büyük üretici Türkiye’nin yurt dışı markası yok

Tarım ve gıdada katma değerli ürün ihracatında zorlanıyoruz. Zeytinyağında dünyanın en büyük ilk 3 üreticisi arasında olmamıza rağmen markalı ve şişeli zeytinyağı ihracatımız neredeyse yok. Dünyanın en büyük kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık üreticisiyiz yurt dışında bu ürünlerde markalarımız yok. Hep dökme ihracat ile uğraşıyoruz.

Türkiye için tarım, geçmiş­ten geleceğe stratejik bir güç. “Bir ülkenin bağımsız­lığı, toprağında başlar.” Bu söz, sa­dece romantik bir ifade değil, eko­nomik ve stratejik bir gerçektir.

Neolitik dönemden bu yana Türkiye coğrafyası ve Anadolu; bereketli toprakları ve uygun ik­lim koşulları sayesinde, ilk yer­leşik hayata geçen ve tarımı keş­feden medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve resmen tarımın beşiği olmuştur. Bu kadim uğraş, sade­ce bir geçim kaynağı olmanın öte­sinde, toplumsal yapımızın, kül­türümüzün ve hatta tarihimizin şekillenmesinde başrol oynamış­tır. Şu an Anadolu tarımı bizim­le özdeşleşmiş ve bizim kültürel mirasımız durumundadır.

Türkiye, binlerce yıllık tarım geçmişiyle dünyanın en verim­li topraklarından birine sahip ol­masına rağmen bu gücünü ne ka­dar doğru kullanıyor?

Tarih boyunca büyük mede­niyetler tarıma dayalı olarak ge­lişmiş, gıda üretimi ve ticareti sayesinde yükselmiştir. Mezo­potamya’dan Osmanlı İmpara­torluğu’na, Cumhuriyet’in ilk yıl­larından bugüne kadar tarım, ekonomimizin ve sosyal doku­muzu belirleyen en önemli sek­törlerden biri olmuştur. Ancak günümüzde, hızla değişen iklim koşulları, artan maliyetler ve kü­resel ekonomik dalgalanmalar, tarım sektörünü kritik bir döne­mece getirmiştir.

Türkiye tarımının geçmişini, bugününü ve geleceğini analiz ederek, neden güçlü bir tarım po­litikası geliştirilmesi gerektiğini iyi etüt etmemiz gereklidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarım arazilerine yönelik hisseli satış uyarısı

Bursa Mudanya İlçe Kaymakamlığı tarım arazilerinin noter üzerinden hisseli...

Çin, dünya buğday pazarını sarsıyor

Gıdada daha fazla kendine yeterlilik hedefleyen Çin, küresel buğday...

Greenpeace, İstanbul’daki meyve-sebzeleri inceledi: Üçte birinde mevzuata aykırı pestisit kalıntısı var

Greenpeace Türkiye’nin İstanbul'da yaptığı araştırma sonucu çıkardığı "Pestisitler ve...

Ünlü bal markası sahte çıktı! Bakanlık marka marka ifşa etti: Peynir, baharat, antep fıstığı, tereyağı, zeytinyağı…

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş listesini güncelledi....