Handan Sema Ceylan: Dünyayı “yeşil zeka” kurtaracak

KoçSistem, geliştirdiği teknolojilerle müşterilerinin sürdürülebilirlik hedeflerine katalizör olacak. Bu sürece “Yeşil Zeka” adını verdiklerini anlatan KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, “Hizmet verdiğimiz dört alanı insanlığın ve gezegenimizin faydasına şekillendiriyoruz. Bu amaçla ‘yesilzeka.world’ü kurduk” diye konuştu.

Bu yıl 78 yaşına basan Türkiye’nin en eski teknoloji şirketlerinden KoçSistem, dijitalleşmenin sürdürülebilirlik için kullanılması yönünde önemli bir adım attı. Son dönemin önemli teknolojisi ‘yapay zeka’nın gezegene faydalı versiyonu olarak “Yeşil Zeka” hareketi başlatan firma, bunun için yepyeni “.world” uzantılı bir web sitesi oluşturarak, geliştirdiği ürünleri bir çatı altında topladı. KoçSistem’in “nesnelerin interneti (IoT)”, “yapay zeka ve ileri analitik”, “siber güvenlik” ve “bulut” hizmetleri artık “yeşil zeka” çerçevesinde gezegenin ve insanlığın faydasına şekillenecek. Böylece geliştirdikleri çözümlerle müşterilerinin sürdürülebilirlik hedefl erine de katalizör olacaklar.
Bugünlerde herkesin sürdürülebilirlik konuştuğunu ancak bunu söylemden eyleme dönüştürmek gerektiğini anlatan Koç- Sistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, “Artık tüm işlerin temeli sürdürülebilirlik. Yoksa kimse ayakta kalamayacak. Koç Topluluğumuzda bugün sürdürülebilirlik konusunda çok büyük bir inisiyatif var. Biz de o şemsiyede hareket ediyoruz” diyerek, “Biliyorsunuz Davos’ta da çerçevesi çizilen dörtlü bir çalışma modeli var. ‘İş’, ‘toplum’, ‘doğa’ ve ‘insan’. Topluma faydamız olurken, doğayı koruyup, insanı önceleyeceğiz. Ama aynı zamanda işimizi de daha karlı, daha verimli hale getirmiş olacağız. İşte bunları ortak bir alanda birleştiren şey teknoloji. Dolayısıyla teknoloji ve sürdürülebilirlik birlikte giden yapılar” şeklinde konuştu.

“KOÇ SİSTEMİN ÜÇ FİRMASI TEKNOLOJİYİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN GELİŞTİRECEK”

Akarca, “Sürdürülebilirlik ve teknolojiyi ele alırken, bunu önce kendimizin özümsemesi, sonra da paydaşlarımızla yükseltmemiz lazım. Bunu yaparken kendi güçlü İşte KoçSistem’in Yeşil Zeka kattığı projeler KoçSistem, geliştirdiği teknolojilerle müşterilerinin sürdürülebilirlik hedeflerine katalizör olacak. Bu sürece “Yeşil Zeka” adını verdiklerini anlatan KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, “Hizmet verdiğimiz dört alanı insanlığın ve gezegenimizin faydasına şekillendiriyoruz. Bu amaçla ‘yesilzeka.world’ü kurduk” diye konuştu. tarafl arımıza baktık. KoçSistem’de üç şirketimiz var. KoçSistem, KoçSavunma ve spesifik alanlarda çalışan IoT, yapay zeka ve ileri analik çalışan şirketimiz KoçDijital. Biz 78 yıldır bu ülkede faaliyet gösteren firmayız, pazar lideriyiz. Bu bilgi birikimi bize başka sorumluluklar da yüklüyor” dedi.

“YEŞİL ZEKANIN NORM HALİNE GELMESİNİ İSTİYORUZ”

Otomotiv, dayanıklı tüketim, perakende, sigortacılık, finans gibi pek çok sektörün iş ortağı olduklarını belirten Akarca, şunları söyledi: “Onların hayatlarını kolaylaştırıyoruz, bir takım hizmetler ve çözümler sunuyoruz. Bulut teknolojisi, yapay zeka, siber güvenlik gibi alanlarda çok ciddi katma değer yaratıyoruz. Bunu sürdürülebilirlik alanına taşımamız da çok mümkün. Bütün bunları da “Yeşil Zeka” adını verdiğimiz bir çatının altında toparlamaya karar verdik. Yeşil Zeka kullanılan bir terim değil, bunun kullanılmasını ve norm haline gelmesini istiyoruz. Bunun için kendi internet sitemizden ayrı, tüm kesimlere hitap edebileceğimiz bir internet sitesi hazırladık. Uzantısı ‘.world’. İş ortaklarımızın topluma, insanlığa, doğaya ve işlerine katmadeğer sağlamasında katalizör olacağız. İlk adımı böylece atmış olduk. Dünyayı ‘yeşil zeka’nın kurtaracağına inanıyoruz.”

 

İşte KoçSistem’in Yeşil Zeka kattığı projeler

FireAid Davos’ta yangına karşı örnek uygulama olarak gösterildi

• Orman Genel Müdürlüğü için geliştirdiğimiz bir yapay zeka çözümü var. İsmi FireAid, Türkçesiyle yangın yardımı diye düşünebilirsiniz. Orman yangınlarının önlenmesi ve hızlı müdahale operasyonlarına olanak tanıyor. Karayollarından, meteorolojiden, orman şefl iklerinden pek çok veri toparlama şansımız var. FireAid 14 farklı veri seti içinden 400’den fazla değişken ile veriden algoritma yazdık. Yangınların çıkma potansiyelini öngörüyor. Diyor ki ‘benim öngörüme göre, Milas’ın X dağında yarın öğleden sonra 14.00’te yüzde 84 olasılıkla yangın çıkabilir.’ Yangının nerede çıkma olasılığı fazla ise ekiplerinizi yönlendirebiliyorsunuz. İlk müdahale çok kritik. Bu çözümümüz Dünya Ekonomi Forumu (WEF) tarafından Davos Zirvesi’nde Holdingimiz tarafından örnek uygulama olarak gösterildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Serpil Yılmaz ,Balıkçılar asgari ücreti ihracatla aşıyor

Ekonomi dünyası asgari ücret tartışmasına kilitlendi. 17 bin 2...

İncili Gastronomi Rehberi’ Ödül töreni

Bir yıllık emeği bir yazıda anlatmak kolay değil. Özellikle...

112 Milyon Liralık Tarımsal Destekleme Ödemesi Hesaplara Aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan tarımsal destek ödemeleri...

5 yılda Türkiye’nin en büyüğü oldu: Nusret’e bile satıyor

Amasya’da beş yıl önce köyündeki tarlasına safran bitkisi tohumları...