Sağlıklı yaşlanmak için gençken siyah çay için

Yapılan son çalışma, günde 1 bardak siyah çay tüketmenin ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı olunmasına yardımcı olabileceğini gösterdi. Bilim insanlarına göre bu etkiye sahip tek gıda çay değil.

Siyah çay yanında yeşil çay, elma, kabuklu yemişler, turunçgiller, orman meyveleri gibi hayatımızın içinde birçok gıda flavonoid adı verilen maddeleri içeriyor. Bu maddelerin sağlık açısından faydaları yıllardır biliniyor. Ancak Edith Cowan Üniversitesi’nce yapılan son araştırma bu faydaların sandığımızdan daha önemli olabileceğini gösteriyor.

Düzenli çay içenlerde karın aort kireçlenmesi riski düşüyor

Avustralya’daki Kalp Vakfı’nın desteklediği araştırmada 80 yaşlarında 881 kadın inceledi. Yüksek düzeyde flavonoid içeren gıdalarla beslenen katılımcılarda karın aort kireçlenmesi riskinin daha düşük olduğu gözlemlendi. Söz konusu hastalık karın bölgesindeki organlara ve belden aşağıda yer alan uzuvlara oksijen açısından zengin kan taşıyan karın aortunun kireçlenmesi ile ortaya çıkıyor. Bu durum öncelikle kalp krizi ve inme gibi kalp damar hastalığı risklerinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Diğer yandan bu gösterge ileri yaşta bunama gibi başka sağlık risklerine de işaret ediyor.

Bilim insanları beslenmede yer alan sıradan bazı gıdalarda flavonoidlerin özellikle fazla olduğuna dikkat çekiyor. Çoğu kişide bu madde açısından zengin birkaç gıdanın tüketilmesi ile flavonoid alımının tamamının karşılandığı belirtiliyor. En önemli flavonoid kaynakları olarak ise siyah ve yeşil çay, yaban mersini, çilek, portakal, kırmızı şarap, elma, kuru ve yaş üzüm ile bitter çikolata sayılıyor.

Siyah çay sevmiyorsanız diğer kaynaklara da ağırlık verebilirsiniz

Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology dergisinde yayınlanan araştırmada incelenen katılımcılar arasında en fazla flavonoid tüketen kesimde karın aortunda yaygın kireçlenme riskinin %36-39 oranında düşmüş olduğu ifade ediliyor. Söz konusu kesimin temel flavonoid kaynağının siyah çay olduğu ifade ediliyor. Günde 2-6 bardak arası çay içen kişilerde karın aort kireçlenmesi riskinin ise hiç içmeyenlere göre %16-42 oranında düştüğü belirtiliyor.

Bilim insanları siyah çay dışındaki flavonoid kaynaklarının da benzer bir etki gösterebileceğini söylerken bu madde açısından zengin yiyecek ve içeceklerin beslenmeye mutlaka dahil edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kaynak: www.gidahatti.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Bakan Yumaklı duyurdu: IPARD III programı ile 211 projeye 1,9 milyar lira hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "IPARD III Programı...

Mine Ataman: Tarım kredilerinin dönüşünde sorun yok, toprağa mühendislik ekiyoruz

Pazarlar daralıp, karlılıklar azalırken katma değerli tarımsal üretim için...

Tarımda kokarca alarmı!

Karadeniz Bölgesi’nde fındık rekoltesi ve randımanında ciddi kayıplara neden...

Türkiye’nin patates ambarlarında hasat başladı: 56 bin dekar alandan 300 bin ton ürün bekleniyor

Türkiye’nin patates ambarlarından olan Bitlis’in Ahlat ilçesinde yemeklik ve...