Meksika’da kenevir devrimi: Esrar kullanımını yasallaştı

Meksika rekreasyon amaçlı esrarı yasallaştıran yasa tasarısını onayladı.

Meksika rekreasyon amaçlı esrarı yasallaştıran yasa tasarısını onayladı.

Meksika Temsilciler Meclisi’nde oylanan tasarıya 316 milletvekili “evet” dedi; 129 vekil ise tasarıya karşı çıktı. Yasa Senato’da da oylandıktan sonra Devlet Başkanı’nın onayına sunulacak. Yasanın Senato’da da onaylanması bekleniyor.

Meksika Yüksek Mahkemesi, eğlence amaçlı esrar yasağının anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti. Meksika, 3 yıl kadar önce de tıbbi amaçlı esrar kullanımını yasallaştıran bir düzenleme çıkarmıştı.

MEKSİKA’DA ÇİFTÇİLER LİSANS ALARAK ÜRETİM VE SATIŞ YAPABİLECEK

The New York Times’ın haberine göre yasa; yetişkinlerin esrar içmesine yönelik yasağa son veriyor. Ayrıca kullanıcıların 28 grama kadar esrar bulundurmaları; hatta izin almak kaydıyla evde 6 adedi geçmemek kaydıyla kenevir bitkisi yetiştirmelerine izin verilecek.

Yasa kapsamında çiftçi kaydıyla üretim yapmak isteyenlerin devletten üretim ve satış lisansı almalarıyla ilgili hükümler de düzenleniyor.

Esrarın yasallaşması, Kuzey ve Güney Amerika’da sürekli gündemde tutulan bir konu. Kanada ve Uruguay daha önce esrarı serbest bırakan yasalar çıkarmıştı. ABD’de de bazı eyaletler kontrollü olarak serbestlik getiren düzenlemeler uyguluyor. Demokrat Parti federal ölçekteki yasağı, 2021 yılı içinde kaldırma sözü vermişti.

Esrarla ilgili tartışmalarda serbestliği savunan taraf; yasaklamanın esrarla ilgili yeraltı faaliyetlerinin artmasına neden olduğu; vergi kaybı yarattığı ve yasadışı kullanımın sağlık sorunlarını artırdığı gibi argümanlara dayanıyor. Meksika’da uyuşturucuya bağlı terör olaylarında her yıl binlerce insan hayatını kaybediyor. Yasağın devam etmesini savunanlar ise serbest bırakmanın uyuşturucu savaşlarını durdurmayacağını; serbest bırakıldığında da tüketimin kontrol edilemeyeceğini savunuyor. Lisans alıp üretim yapacak olan çiftçilerin yine uyuşturucu çetelerinin kontrolü altında kalmaları da yüksek bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.

Bazı yorumcular yasanın, Covid-19 salgınından çok kötü biçimde etkilenen Meksika’da ekonomiye ivme kazandırmayı amaçladığını öne sürüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Migros’tan yerli susam için yerli üretim hamlesi

Migros, yerel tarım ekonomisinin güçlenmesine ve sürdürülebilir tarımı teşvik...

Zeytin fiyatları uçtu: Tanesi 1 lirayı aştı

Kahvaltı sofralarının temel gıdalarından zeytinin fiyatı fahiş şekilde yükseldi....

Tarım SoruYorum Şirketle mi, Çiftçiyle mi? / Ziraat Yüksek Mühendisi Hatice ÜNAL

https://youtu.be/VLM4I24r9fM?feature=shared Webagron'un Yepyeni ve Heyecan Verici Programı "Tarım SoruYorum" Başlıyor! Yeni...

Meteoroloji’den 17 kente sarı kodlu fırtına ve toz uyarısı

Meteoroloji; Ege, İç Anadolu’nun batısı, Batı Akdeniz’in iç kesimleri...