2024, 2023’ü aratabilir!

Resmi veriler, 2024 için ciddi uyarılarda bulunuyor.

2023 en sıcak yıl olarak kayda geçmişti. Bu yılın ocak ve şubat ayları da son 53 yılın en sıcağıydı.

Avrupa Birliği’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (CCCS) ve Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) hesaplamalarına göre 2023 sanayi öncesi dönemden 1,48°C daha sıcaktı; bu, ülkelerin 2015 Paris İklim Anlaşmaları’nda uymayı kabul ettiği ve 2,0°C’nin geçilmemesi gereken 1,5°C eşiğine tehlikeli derecede yakındı. Bilim insanları, bu sınırın aşılmasının, insanlığın güvenli biçimde başa çıkabileceğinden daha fazla fırtına, kuraklık, aşırı sıcaklık ve su baskını riski taşıdığını söylüyor.

 

2015’te bilim insanları, 1,5°C’ye ulaşmamızın onlarca yıl alacağını düşünüyordu. Ancak CCCS verilerine göre 2023’ün her gününde küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi ortalamalardan en az 1°C daha sıcaktı; yarısı 1,5°C’nin üzerindeydi ve kasımda iki gün 2°C’yi aştı.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Okyanus ve Atmosfer Birliği (NOAA) verileri ise 2023 ortalamasını sanayi öncesi seviyelerin 1,35°C üstüne koyuyor, ancak 2024’te daha yüksek sıcaklıklara ulaşma ihtimalinin ‘üçte bir olduğu‘ ve bunun gerçekleşme ihtimalinin de ‘yüzde 99 olduğu‘ konusunda uyarıda bulunuyor.

Sağlam bir diğer iddia, 2023’teki hava felaketlerinin henüz geride kalmadığı. BM Genel Sekreteri António Guterres, WMO verilerinin açıklanmasına eşlik eden bir açıklamada şöyle dedi:, “2023, eğer şimdi harekete geçmezsek bizi bekleyen felaket dolu geleceğin yalnızca bir önizlemesiydi. İnsanlığın eylemleri dünyayı yakıyor. Rekor kıran sıcaklık artışlarına çığır açıcı eylemlerle karşılık vermeliyiz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseltildi

Katma Değer Vergisi (KDV) yüzdelik dilimlerinin değişmesine ilişkin tebliğ...

Türkiye iklimi değişiyor: Bu yaz çok sıcak geçecek

Uzmanlara göre Türkiye iklimi değişiyor. Geçen yıl yaz aylarında...

Toplam 4 Milyar 435 Milyon TL lik destekleme ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4 milyar 435 milyon...

Tavuk etine bir yılda yüzde 200’ü aşan zam

Üretimdeki düşüş ve stoklardaki azalmanın etkisiyle tavuk eti fiyatlarına...