Muş’ta ‘Silajlık Soyalar Muş Ovası İçin Umut Vaat Ediyor’ projesi çerçevesinde ekimi yapılan silajlık soya bitkisinin hasadı yapıldı. Silajlık soya bitkisi sabundan asfalta, sütten peynire birçok alanda kullanılıyor.
Muş Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Uygulamalı Bilimler Fakültesi ve Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğiyle oluşturulan ‘Silajlık Soyalar Muş Ovası İçin Umut Vaat Ediyor’ projesi çerçevesinde ekilen 15 bin dekar silajlık soyanın hasadı törenle gerçekleştirildi. Merkeze bağlı Çöğürlü köyünde ekimi yapılan silajlık soya bitkisi, hayvancılık alanında kaba yem ihtiyacının karşılanmasında da önemli yer tutuyor.
Muş Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, 2 çiftçi tarafından ekimi yapılan silajlık soyaların hasadının yapıldığını belirterek, “Polikültür yetiştiriciliğine çok elverişli illerden biridir. Bizim vejetasyon süresi biraz bizi etkiliyor. 357 bin hektarlık bir tarımsal faaliyet yapabilir yerlerimiz vardır. Bunun içerisinde de 168 bin hektarlık alanda da sulanabilir bir mevcudumuz bulunmaktadır. Bunların bu kaynağın iyi bir şekilde değerlendirilmesi de önem arz etmektedir. Bu kaynakların yanında da ilimizde 301 bin büyükbaş bunun yanında da 1 milyon 205 bin küçükbaş hayvanımız bulunmaktadır. Yaz aylarında özellikle küçükbaşta da bu miktar artmaktadır. Bizde de toplamda yüzde 50’nin üzerinde çayır mera alanımız bulunmaktadır. Bizim ilimizde korunga da yonca da iyi bir şekilde yetiştirilmektedir. Ayrıca yoncada da bölgede üçüncü sıradayız. Türkiye’de ise dördüncü sıradayız. Hayvancılığımız için kaba yem ihtiyacının karşılanması için de alanlarımız bulunmaktadır. Bu planlamayı yaparken bizim alternatif ürünleri de düşünüp hareket etmemiz önem arz etmektedir” dedi.