Kötü hava koşulları ve kuraklık yüzünden fiyatı uçan zeytinyağı küresel bir sorun haline dönüyor. Akdeniz zeytinyağının en büyük alıcısı olan ABD’de metrik ton fiyatı 9 bin doları aştı. New York Times gazetesine göre, rekolte kaybından dolayı fiyatlar seneye 10 bin dolarlık tarihi zirveyi geçebilir.
Zeytinyağı ele avuca sığmıyor, fiyatı durdurulamıyor… Petrol gibi küresel olarak ticareti yapılan zeytinyağı, küresel bir sorun haline dönmeye başladı. Kuraklığın İspanya’yı vurması, sellerin İtalya, Portekiz ve Yunanistan’da zeytin mahsullerini yok etmesi yıl içinde Avrupa Birliği üyeleriyle ticari bağı olan ülkelerde fiyatları artırmıştı…
Kriz şimdi de Akdeniz zeytinyağının en büyük alıcısı olan Amerika Birleşik Devletleri’ne yansıdı. Dünyanın önde gelen gazetelerinden New York Times, yayınladığı “Zeytinyağı fiyatları neden artıyor?” başlıklı analiz haberinde zeytinyağının metrik ton fiyatlarının inanılmaz tırmanışına dikkat çekti: “Ham petrol Ortadoğu için neyse, zeytinyağı da Güney Avrupa için odur. Çünkü küresel zeytinyağı üretiminin yarısından fazlası Güney Avrupa’da olur. Amerika Birleşik Devletleri de tükettiği zeytinyağının neredeyse tamamını başta İspanya ve İtalya’dan ithal eder.”
“Küresel zeytinyağı fiyatları geçtiğimiz yıl iki katından fazla artarak rekor seviyelere yükseldi” diyen gazete, geçen sene 9 dolar olan 750 mililitrelik bir zeytinyağının bugün 11 dolardan satıldığına dikkat çekti: “Bu da yüzde 22 artış demek.” Korkutucu olan ise zaten artan fiyatların durmayacak olması… Çünkü bu ay başlayan Avrupa hasadında ciddi rekolte kaybı görülüyor.