Zeytin ve zeytinyağı üretiminin yoğun olarak yapıldığı bölgelerden biri olan Çanakkale’de hasadının sonuna gelindi. Birçok üretici hasadı bitirirken, maliyetleri nasıl karşılayacaklarını düşünüyor.
Zeytin hasadının sonlarına gelinirken, üretici maliyet-kazanç hesabı yapmaya başladı. Geçen yıl “yok yılı” olarak kabul edilen zeytin üretimide bu yıl “var yılı” olması sebebiyle ürün oldukça bol.
Zeytin üretimi için bir yıl boyunca çalışan üretici, hasadın ardından hem sofralık hem de zeytinyağı olarak zeytinlerini işlerken, bu yılın en önemli sorunu kuraklık olarak değerlendiriliyor. Bir taraftan kuraklık, diğer taraftan fiyatın baskılanması üreticiyi zor durumda bırakıyor. Ayvacık’ın Gülpınar köyünde zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan Külahlı Zeytinyağı Fabrikası ortaklarından Önem Erol Usta, zeytin üretim sezonunu değerlendirdi.
‘KURAKLIK MAHSULÜ VURDU’
‘TÜCCAR FİYATLARI YARI YARIYA DÜŞÜRDÜ’
Toptan zeytinyağı fiyatlarında çok fazla düşüş olduğunu dile getiren Usta, geçen yıl zeytinyağını toptan olarak 250-300 TL civarında satan üreticiye, bu yıl tüccarın verdiği rakamın 150TL seviyelerinde olduğunu söyledi. Erol, “Bu kabul edilebilir bir satış rakamı olamaz, üreticiler de bunun farkında ve çok zorda kalmadıkça yağını tüccara satan yok şu an. Herkes yağını perakende olarak değerlendirebileceği yeni yollar arayışında. Çiftçinin binbir emekle aylarca bakımını yaptığı zeytinliklerinde faaliyetini sürdürebilmesi için fiyatların makul seviyeleri bulması gerekiyor” dedi.
‘MALİYETLER ARTIYOR, ZEYTİNYAĞI İTHAL EDİLİYOR’
Zeytin üretiminin ciddi sorunları olduğunu söyleyen Usta, en büyük sorun üretim, bakım ve hasat maliyetlerinin yüksek olması bunun karşılığında ise satış fiyatlarının bu maliyetlerin altında kalması olduğunu dile getirdi. Zeytinyağı fiyatları sürekli baskılandığını, içeride zeytinyağı fiyatlarını baskılamak adına zeytinyağı ihracatının kısıtlandığını ve Suriye’den ucuz zeytinyağı getirildiğini söyleyen Usta, “Suriye’den zeytinyağı ihracatı çiftçiyi, yerli üreticiyi baltalıyor, direncini kırıyor” dedi.