‘Zeytin cenneti’ Tirilye’de üretim bitiyor: ‘Biz son nesiliz’

Pelin Akdemir

‘Zeytin cenneti’ olarak tarif edilen Tirilye’de, artan maliyetler ve iklim değişikliği zeytin üreticiliğinin sonunu getiriyor. Zeytin alanlarının yüzde 60’ı yöre halkı tarafından satıldı.

Mudanya’nın Tirilye Mahallesi, zeytini ve zeytinyağıyla tanınıyor. Bölge halkı geçimini zeytinden sağlıyordu. Son yıllarda enflasyondan dolayı mazot, gübre, ilaç, işçi maliyetlerindeki artışla beraber zeytin alanları satılmaya başlandı.

Zeytin alanlarının yüzde 60’ını bölge halkı dışından maddi durumu iyi olan kişilerce satın alındı. Satılan yerlerin yarısından fazlası yöredeki çiftçilerin deyimiyle ‘çiğe’ bırakılıyor. Zeytin ağaçlarına bakım yapılmıyor. Bakım yapılmayan alanlar bir süre sonra yok oluyor.

MALİYETLER YÜKSELDİ, ALINAN MİKTAR AZALDI

Tirilyeli zeytin üreticiler, ilaç, mazot, gübre, işçilik gibi girdi maliyetlerinin yükselmesinden, zeytinden alınan miktarın (rekolte) azalmasından şikayetçi. Geçen sene 25 liradan alınan mazot, bu sene 43 liradan alınıyor. Zeytin ağaçlarının bakımında kullanılan bitki besleme ürünü olan bakırlının fiyatı geçen sene fiyatı 80 lirayken, 760 liraya çıktı. Bir tonluk ilaç tankerinin sezonluk maliyeti 8 bin lirayı buluyor. Bir işçinin günlük ücreti geçen sene 100 lirayken bu sene bin liraya yükseldi. Haliyle zeytinyağının fiyatı da yükseldi. 100 liraya satılan zeytinyağı, şimdi 450 liraya satılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Prof. Dr. Firuz Demir Yaşamış: İklim kanunu taslağı: Çevre mi, piyasa mı?

İklim değişikliği, yalnızca çevresel değil, toplumsal ve ekonomik sistemleri...

Yozgat’ta bin traktör konvoy yaptı, halk meydanı doldurdu

CHP, Yozgat'ta binlerce yurttaşın katıldığı miting düzenledi. Çiftçiler, miting...

İbrahim Yumaklı tek tek açıkladı: İşte zirai dondan en çok etkilenen ürünler!

Nisan ayında çiftçiler zirai don felaketi ile sarsıldı. Tarım...

TZOB Başkanı Bayraktar: Çiftçimize nakit bugünlerde lazım

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan zirai dona ilişkin "Bankaların...