Bu yıl yumurta ihracatında rekora koşan Türkiye, ilk 8 ayda yüzde 21,6 artış ile 138 bin tona karşılık 301,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Öte yandan YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, yurt içinde yumurta fiyatlarındaki artışın nedeninin maliyet değil arz talep olduğunu belirtti.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye’de 105 ile 110 milyon arasında yumurtalık tavuk olduğunu ve günlük 90 milyon yumurta üretildiğini belirtti. Yumurta fiyatlarının yükselmesine ve eylül ayında yumurta fiyatının %34,25 artmasına ilişkin yorumunu paylaşan Afyon, fiyatı maliyetlerin değil arz talepteki dengenin belirlediğini söyledi.
Afyon, okulların açılması ve kahvaltı alışkanlığının yeniden oluşacağı beklentisiyle tüccarın yumurta toplamaya başladığını kaydederek, “Eylülde havaların güzel gitmesi, okulların açılması ve insanların kahvaltı alışkanlığına yeniden oluşacağı beklentisiyle tüccarlar ürün toplamaya başladı. Yumurtada kesinlikle maliyet fiyatı belirlenmez. Maliyet tarafı ayrı bir dünya, yumurta satış tarafı ayrı bir dünya. Fiyatı belirleyen arz taleptir” dedi.
Dışa bağımlılık bitmezse maliyet düşmez
Yumurta Günü dolayısıyla DÜNYA Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Afyon, yumurta maliyetlerini düşürebilmek adına her türlü çabayı sarf ettiklerini dile getirerek, “Maliyette dışa bağımlı olduğumuz için düşürmemiz mümkün değil. Özellikle yağlı tohumlu yemler olan soya ve ayçiçeğinde %100’e yakın dışa bağımlıyız. Bu dışa bağımlılık bitmediği müddetçe biz maliyetleri düşüremiyoruz. Ancak, satışımızla maliyetleri kurtarabiliyoruz. TMO’nun koruyucu politikasından dolayı da teşekkür ediyoruz. Fakat bazı dönemlerde hububat üreticisini korumak adına bize ürün satışı yapılmıyor ve ithalata da izin vermediği için bu dönemde mağdur oluyoruz” ifadelerini kullandı. Üretimde öne çıkan ilk üç ilin Afyon, Manisa, Balıkesir’in olduğunu söyleyen Afyon, yumurtanın vazgeçilmez bir besin, protein ve kolay ulaşılabilir bir sağlıklı besin kaynağı olduğuna vurgu yaptı.