Türkiye yumurta üretimindeki gücünü, yumurta tozuna taşıyor. Yumurta sektörünün önde gelen firmalarından olan Oytun Yumurta bünyesinde bulunan Türkovo Yumurta, Çorum Sungurlu’da 20 milyon euroluk yatırımla günlük 6 milyon yumurtayı toz ve pastörize yapacak tesis kuruyor. Türkovo Yumurta Genel Müdürü Kadir Çalışkan, tesisin faaliyete geçmesi ile dönem dönem yumurta fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların da önüne geçeceğini, üreticiyi ve tüketiciyi koruyacağını söyledi.
Türkiye yumurta sektörü, yeni teknolojik yatırımlarla katma değerli ürünleri ihraç edecek. Yumurta tozu üretimi için harekete geçen firmalar, bu konudaki yatırımlarını da hayata geçirmeye başladı. Yumurta tozuna büyük ölçekli yatırım yapan Türkovo Yumurta, Çorum Sungurlu’da 20 milyon euroluk yatırım ile yumurta tozu tesisi kuruyor. Söz konusu yatırım güncel döviz kuru ile 1 milyar liraya denk geliyor. Tesisin bu yılın üçüncü çeyreğinde ilk deneme üretimlerine başlayacağını aktaran Türkovo Yumurta Genel Müdürü Kadir Çalışkan, “Türkiye’de gıdaya uygun yumurta tozu üreten firma yok denecek kadar az. Şu an iki firma yumurta tozu üretiyor ama kapasiteleri çok düşük. Bu ürünler de yem sanayi için kullanılıyor. Yumurta tozu yatırımı yapmak isteyen üç dört firma daha olduğunu duyuyoruz ama bizim dışımızda makine alımı ya da yatırım yapan yok” dedi.
Arz ve talep kaynaklı fiyatlara istikrar sağlayacak
Yumurtayı toz haline getirmenin en büyük avantajının raf ömrünü iki yıla çıkarmak olduğunu vurgulayan Çalışkan, bunun depolama ve lojistikte de önemli kolaylık sağladığını belirtti. Türkiye yumurta sektöründe üretimin şu anda sadece yüzde 1’in altında dönüştüğüne dikkat çeken Çalışkan, kurulacak tesisle yumurtaları toza çevrilerek fiyat dalgalanmalarının dengelenmesine katkı sağlanacağını söyledi. Çalışkan, “Bu tesis sayesinde fiyatlar üreticiyi zarar ettirmeyecek seviyelerde tutacak,





