Yüksek girdi maliyetleri yer fıstığı üretimini vurdu

Tarımda yüksek girdi maliyetlerinin üretime etkisinin son örneği yer fıstığında ortaya çıktı. Geçen yıl 550 bin dekar olan ülke genelindeki yer fıstığı ekim alanlarının bu yıl yarı yarıya azalacağı beklentisi hakim.

Tarımda yüksek girdi maliyetlerinin üretime etkisinin son örneği yer fıstığında ortaya çıktı. Ekim dönemi başlayan fıstıkta, tohum satışlarında hareketlenme görülmezken, sektörün kalbinin attığı Osmaniye’de yapılan değerlendirmelerde, geçen yıl 550 bin dekar olan ülke genelindeki yer fıstığı ekim alanlarının bu yıl yarı yarıya azalacağı beklentisi hakim. Türkiye’nin geçen yılki 234 bin tonluk üretiminin de aynı oranda azalacağı ifade ediliyor.

Osmaniye Ticaret Borsası (OTB) Başkanı Sait Çenet, sektörde yaşanan gelişmeleri ve yer fıstığı piyasasını bekleyen ‘tehlikeyi’ DÜNYA’ya anlattı. Türkiye’de geçen yıl 50-60 bin tonu Osmaniye’de olmak üzere 234 bin tona yakın üretim yapıldığını, kayıt dışı üretim ile birlikte bu rakamın 250 bin tonu bulduğunu aktaran Çenet, “Türkiye’de üretilen yer fıstığının tamamı Osmaniye’de işleniyor. Adana, Anamur, Silifke ya da Silopi gibi üretim alanlarının hangisinde üretilirse üretilsin, buraya geliyor, işleniyor, iç ve dış piyasaya buradan gönderiliyor.” bilgisini verdi.

“İhracatta güzel bir ivme yakalamıştık”

Son iki yılda özellikle ihracatta ‘güzel’ bir ivme yakalandığını belirten Çenet, “Geçen sene 27 bin ton ihracat yapıldı ve 27 milyon dolar gelir elde edildi. Bu yıl ocak, şubat aylarında 6 bin 500 ton ihracat ile 7.76 milyon dolar gelir sağlandı. 2020-2021 döneminde fiyatlar iç piyasada çok düştüğü için ihracata yönelen sektör özellikle bu dönemde Avrupa pazarında önemli işler yaptı. Yakın zamana kadar ihtiyacını Çin’den karşılayan Avrupa ülkeleri, yüksek fiyatlar ve nakliye sorunları nedeniyle bize döndü, çünkü Avrupa’daki her ülkeye üç günde fıstık gönderebiliyoruz. Sektör bu fırsatı iyi değerlendirdi.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Sencer Solakoğlu: Sınırlar kapatılır veya bir ambargo gelirse Türkiye ne et yiyebilir ne de yanından geçebilir!

https://youtu.be/40KMfDIbfL4?feature=shared   Gazeteci Cüneyt Özdemir’in Youtube yayınına konuk olan Bursa Damızlık...

Simide suistimal zammı geliyor

Seçim öncesi simitteki zam, geri alındı. Şimdi ise KDV...

Yaş meyve ve sebze ihracatı 2024’e hızlı başladı

Yaş meyve sebze sektörü, 2024’ün ilk 3 ayında yüzde...

Büyük, çok sulu ve etli; işte AB coğrafi işaretli Ayaş domatesi hakkında merak edilenler

AB şimdiye dek peynirden baharata, tarhanadan zeytine kadar 21...