Yazılım ürünlerine yerli malı belgesi verilmesine ilişkin şartlar belli oldu. Yerli katkı oranının en az yüzde 51 olduğu yazılım ürünleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Teknolojik Ürün Belgesi’ne sahip oldukları anda yerli malı olarak kabul edilecek. Bir diğer düzenleme de gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartlarına ilişkin yapıldı.
Yazılım ürünleri için yerli malı belgesi verilmesinin şartları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yarafından hazırlanan yeni ‘Yerli Malı Tebliği’ ile Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yerli malı belgesi almak için başvurusu yapılan ürünün yerli malı olduğunun belirlenmesi ve belgelendirilmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen tebliğ, idarelerin Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımları ile Bakanlığın yerli malına ilişkin diğer düzenlemelerini kapsıyor.
Yerli katkı oranı
Eski tebliğ sanayi ürünlerinin yerli malı olarak kabul edilebilmesi için aranan şartları düzenlerken yeni tebliğle uygulamaya yazılım ürünleri de dahil edildi. Buna göre, yazılım ürününün yerli malı sayılabilmesi için yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek. Söz konusu ürün için Bakanlğın verdiği Teknolojik Ürün Belgesi sahipliği zorunlu olacak.
Sanayi ürünlerini oluşturan girdiler için “zorunlu yerli girdi listesine” göre yerlilik şartı aranacak. Girdinin başvuru sahibi üretici tarafından üretilmesi durumunda yerli malı belgesi aranmamakla birlikte en az yüzde 51 yerli katkı oranına sahip olması, başka bir üreticiden temin edilmesi durumunda ise bu girdinin yerli malı belgesinin olması gerekecek.
Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartları
Gıda, tarım ve hayvanlık ürünleri için yerli malı şartlarına ilişkin de düzenleme yapıldı. Bu kapsamda Kapalı Ortamda Bitkisel Üretim Kayıt Sistemi Yönetmeliği kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı’nca belgelendirilen üreticilerce üretilen ürünler yerli malı sayılacak.
Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı orman fidanlıklarında ve gerçek veya tüzel kişiler tarafından işletilen özel fidanlıklarda, üretimi ve satışı gerçekleştirilen tohumlukların, yetkili birim tarafından kaydının tutulması ve orman bitki pasaportuna sahip olması gerekecek. Hayvansal ürünlerin, Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemlerine kayıtlı olan ve Türkiye’de doğan veya yetiştirilen canlı hayvanlar ve bu hayvanlardan elde edilen ürünler yerli malı olarak kabul edilecek.