Yapay zeka üzerinde yürütülen araştırmalar, bu sayede artan dünya nüfusunu besleyebilmek için alternatif yolların ortaya koyulabileceğini gösteriyor.
Queensland Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapay zekanın iklim değişikliği ile artan zararlılar ve patojenlere çözüm üretirken 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşması beklenen küresel nüfusu besleme konusundaki zorlukların üstesinden gelme potansiyelinin altını çizdi. Queensland Tarım ve Gıda Yeniliği İttifakı’ndan (QAAFI) araştırmacılar yapay zekanın daha sürdürülebilir ve karlı tarım uygulamaları için yüksek performanslı bitki ve hayvanların gelişimini nasıl hızlandırabileceğini araştırıyor.
Tarım ve hayvancılıkta yapay zeka uygulamaları
Araştırmacılar tarım ve hayvancılıkta yapay zekanın uygulanabileceği dört temel alanı ortaya koydu:
Karar alma: Yapay zeka, tüketici tercihlerini ve karmaşık çevresel faktörleri analiz ederek yetiştiricilerin melezleme veya sonraki nesil için hangi bitki ve hayvanları kullanacaklarına karar vermelerine yardımcı olabilir.
Görüntü analizi: Büyük ölçekli görüntüler bitki ve hayvanlardaki genetik varyasyonu ve özellikleri yakalamak için yapay zeka kullanılarak analiz edilebilir, bu da ıslah çalışmalarına yardımcı olabilir.
Genetik öngörüleri: Genetik belirteçler, özelliklerine göre ıslah çeşitlerinin kalitesini öngörmek için kullanılabilir ve daha bilinçli seçimlere olanak tanıyabilir.
Optimal üreme yolları: Yapay zeka, araştırmacıların yeni ve üstün genotipler geliştirirken faydalı genetik segmentleri birleştirmek için en uygun çaprazlama yollarını belirlemesine yardımcı olabilir. Bu süreç, birden fazla bitki neslini hızla dönüştürmeyi içeren “hızlı ıslah” ile daha da hızlandırılabilir.
Yapay zeka ve hızlı ıslahın birleşimi: Yeni tarım devrimi
Yapay zeka yardımıyla yürütülen bilgiye dayalı seçim sürecini hızlı ıslah ile birleştirmek, yalnızca bir veya iki yıl içinde hızlı bir şekilde üstün genotiplerin üretilmesini sağlayabilir. Araştırmacılar, Queensland Tarım ve Balıkçılık Bakanlığı ile işbirliği içinde Tahıl Araştırma ve Geliştirme Kurumu (GRDC) tarafından desteklenen bu yaklaşımları buğday ve arpa projelerinde uygulamaya başladı bile.
Yapay zeka ve hızlı ıslahı genomikle entegre etmek, bitki ve hayvan ıslahında ezber bozan bir unsur olarak görülüyor. Bu yaklaşım araştırmacıların özellikle çoklu genlerden etkilenen özellikleri daha hızlı bir araya getirmek için büyük veri kümelerinden faydalanmasını içeriyor. Yapay zeka ve hızlı ıslah kombinasyonunun daha iyi tarım ve hayvancılık ürünlerinin geliştirilmesini hızlandırarak tarımda devrim yaratma potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor.
Nature Biotoechnology dergisinde yayınlanan araştırma, geleceğin gıda talebini karşılamak için daha sürdürülebilir ve verimli tarım uygulamalarına yönelik önemli bir adımı temsil ediyor.