Karmaşık yapay zeka algoritmaları 2030’lu yılların başlarından itibaren küresel sıcaklık ortalamalarının endüstri devrimi öncesi döneme göre 1,5 santigrat derece daha sıcak olacağını öngördü. İklim değişikliğine ilişkin bir başka felaket senaryosu…
Yapay zekanın kullanıldığı bir çalışmada, küresel sıcaklık artışının önlenemez bir şekilde artacağı öne sürüldü.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar PNAS dergisinde yayınlandı.
Bugüne dek birçok çalışma ve rapor benzer tahmini yapmış olsa da yapay zekanın öngörüsü daha karamsar. Yapay zekanın tahminine göre sera gazı emisyonları artsa da azalsa da 1,5 santigratlık sıcaklık artışı artık kaçınılmaz.
Sıcaklık artışlarının 1,5 santigrat derece ile sınırlanmasının Paris İklim Anlaşması’nın iddialı hedeflerinden biri olduğu düşünüldüğünde, bu kırmızı çizgi anlamına geliyor.
Emisyonları azaltarak ısınmayı 1,5 santigrat derecenin altında tutmaya yönelik önlem hazırlıklarının artık 2 santigrat dereceyi aşmamak için gerekli olduğu aşikar. 2 santigrat derecelik sıcaklık artışı eşiğinin gezegen için çok daha kötü sonuçları olacağına dair birçok araştırmacı ve kurum tarafından uyarılar yapılmıştı.
İklim değişikliğinin şiddetli etkilerini, sıcak hava dalgaları, kuraklık, yangın, ve sel gibi felaketler artık çok yakından hissediyoruz. Üstelik mevcut sıcaklık artışı henüz 1,1 santigrat derece civarında.
Yapay zekanın kötü haberleri bitmedi!
İfade edilen sayılar kulağa küçük gibi gelse de, küresel sıcaklık ortalamaları söz konusu olduğundan, en ufak sıcaklık artışı dahi ciddi etkiler doğuruyor.
Yapay zekanın bir başka karamsar tahmini daha var. Sera gazı emisyonları 2076 yılında tamamen sıfırlanacak şekilde hızla azaltılsa dahi, 2 santigrat derecelik sıcaklık artışına 2054 yılı itibariyle ulaşma ihtimalimiz %50, 2044 ile 2065 arasında ise bu ihtimal %67.
Yapay zeka ne kadar isabetli bir tahmin yapmış olabilir?
Bu tahminlerin yapılması için, gelecekteki ısınmayı hesaplayan küresel karbon bütçeleri ve tahmini iklim modelleri kullanmak yerine, halihazırda gerçekleşen sıcaklık değişimleri veri tabanını, sinir ağı olarak bilinen bir yapay zekaya verdi.
Bu sinir ağları, mevcut verilerdeki eğilim ve şablonları yakalamak için çok sayıda ağırlıklı “düğümü” (nod) kullanır. Belirlenen bu kalıplarla mevcut veri geleceğe dönük olarak genişletilebilir.
Mevcut çalışmada yapay zeka belirli noktalardaki yeni sıcaklık artışlarını, 1951 ile 1980 arasındaki referans verilerle karşılaştırdı.
Geleceğe dönük tahminlerin ne kadar isabetli olduğunu test etmek için, yapay zekaya mevcuttaki endüstri öncesi döneme kıyasla, şu anda gerçekleşmekte olan 1,1 santigrat derecelik artışın hangi yılda yaşanacağı soruldu. Yapay zeka bunun için 2017 – 2027 yılları aralığını, en muhtemel yıl olarak da 2022’yi verdi. gidahatti.com