Konu ilginç ancak eksik tarafları var. Bu yörenin insanı olarak Tekirdağ Şarap ve Rakı Fabrikası’nın özelleştirilmesine çok üzülmüştük. Bölgede şarap üretilmesine Abdülhamid Han karar vermişti.
Çınar; yabancı ortaklı bir firmanın, markayı aldıktan sonra rakıyı Tekirdağ adıyla Manisa’da (Alaşehir’de) üretmesinin normal olup olmadığını soruyor. Tekirdağ Rakısı markasının, Tekirdağ’ın olması gerekmez mi? Bu konuda STK’lar neden hiç ses çıkarmaz? Neden bu tadı Tekirdağ’dan alan ürüne coğrafi işaret alınmadı?
Bu arada belirtelim, CHP eski Milletvekili Av. Güneş Gürseler, 10 haziran 2019’da yargıya başvurarak Tekirdağ’da MEY-Diageo grubuna karşı markanın kullanımının durdurulması istemiyle dava açmıştı…
Yazar Çınar eğer Google’da arama yapsaydı MEY-Diageo grubunun Tekirdağ Rakısı’nın tarihi ve kültürüne ne kadar sahip çıktığını görürdü. Şirketin Alaşehir’de hayata geçirdiği deneyim merkezi, bir müze görevi görerek geçmişe sahip çıkıyor ve ‘Yenilikhane’ oluşumuyla hem rakıyı günümüz alışkanlıklarına uygun hale getirmek hem de gastronomi kültürümüzde daha sağlam bir yere oturtmak için uzmanlarla birlikte çalışıyor. Bunu sadece Türkiye’de değil, yurtdışındaki mekânlarla işbirliği yaparak ve Yeni Rakı markasıyla desteklediği festival ve diğer kültürel etkinlikleri destekleyerek sağlamaya çalışıyor.