Yalçın Bayer: Artık ormanı yanmadan ses dalgası ile söndürmek mümkün: ‘Devrim gibi çözüm’

Yaz başlayınca orman yangınları ödümüzü patlatıyor.

Ormanlarımızı birer birer kaybediyoruz. Yangın sadece Türkiye’de mi çıkıyor? Hayır, ancak birçoğu bizimki kadar gündemde kalmıyor. Geçen haftalarda Los Angeles’ta gerçekleşen büyük yangın hariç. Orada da yangın kontrol altına alınamadı ve sonuç ortada.

Peki ormanlar yanacak biz bakacak mıyız? Aslında yangının başladığı anda tespit etmek ve ağaçlar dahi yanmadan otlar tutuştuğunda müdahale etmenin mümkün olduğu ortaya çıktı. Çok sevindik.

Daha bir startup olan Alman Dryad şirketi, bir yangın çıktığında en fazla 5 dakika içinde haberdar olunmasını sağlayan bir sistem geliştirdi. Bunun için arazinin durumuna göre ortalama 3 hektarlık alana bir adet sensör yerleştiren şirket, koca bir ormanlık alanı kısa sürede sensörlerle donatıp izleyebiliyor ve yangın çıktığında haberdar ediyor.

Türkiye distribütörü Kent Dryad şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çelebican’la bir grup gazeteci olarak geçtiğimiz akşam bir araya geldik ve detayları dinledik. Çelebican,Dryad, ultra erken orman yangını uyarı sistemi. Ağaçlara zarar vermeden belirli aralıklarla yerleştirilen Dryad sensörlerinin içinde bir gaz sensörü var. Bu sensör, yangının başlangıcında ortaya çıkan kimyasal değişiklikleri tespit ederek, henüz açık alev oluşmadan, yangının korlanma aşamasında erken uyarı veriyor. Yangının konumu daha başlangıç aşamasında tespit ediliyor ve büyümeden söndürmek mümkün oluyor” dedi.

UCUZA KURULUM

Sensörlerin bir kez monte edildikten sonra tekrar bir kurulum maliyeti olmadığını belirten Çelebican,100 hektarlık bir orman arazisini ortalama 15-20 bin Euro’ya sensörlerle yangına karşı korunaklı hale getirmek mümkün olduğunu” söyledi. Orman yangınlarının verdiği zarar göz önüne alındığında çok çok düşük bir maliyet ortaya çıkınca şaşırılacak bir proje ile karşılaştık.

Sensörlerden alınan verilerin, mesh ağ üzerinden Border Gateway aracılığıyla bulut tabanlı sisteme aktarıldığını kaydederek sözlerine devam eden Çelebican, “Border Gateway hem mobil ağ hem de uydu iletişim modüllerine sahip. Ormandan gelen veriler, Silvanet Saha Yönetim Platformu üzerinde izleniyor. Bu sistemle, yangın halinde bilgilendirme hem bize geliyor hem de kurulumu yapan kuruma gidiyor. Böylece yangının konumu nokta atışı koordinatlarla görülebiliyor. Ekipler, yangın daha ağaçlara sıçramadan, yalnızca otların tutuştuğu anda bile müdahale edebiliyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Dalda meyve kalmadı çiftçinin kanadı kırıldı

65 ilde zirai don afeti yaşandı. Etkilenen ürünlerin bir...

Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Polat: Tarım sigortası bulunmayan çiftçilerimizin zararı minimize edilecek

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Abdulkadir Polat, zirai dondan...

Faize para var çiftçilere yok

Destek olmadığı için üretime küsen çiftçi şimdi de don...

Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Ögel oldu

Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine Prof. Dr....