2018 yılı Haziran ayı… Tekfen Holding’in ve kendi adını taşıyan ANG (Ali Nihat Gökyiğit) Vakfı’nın kurucusu Nihat Gökyiğit, İstanbul’un Anadolu yakasında TEM ve iş-rezidans kulelerinin sınırlarını çizdiği “Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi”ndeki turumuza rehberlik ederken 2003 yılına döndü:
– Eşim Nezahat Hanım adına kurduğumuz bu alana “Hatıra Parkı” niyetiyle girdik. 2003 yılında “Botanik Bahçesi”ne dönüştü.
Alanın 460 dönüm olduğunu belirtti:
– Burada 1600 çeşit bitki var. Burada “Botanik Bahçe” fonksiyonlarının hepsi yer alıyor. Herbaryum, tohum bankası, kütüphane, araştırma alanları, koleksiyonlar…
O günlerde 93 yaşında olan Nihat Gökyiğit, kızı Vahide Gigin’in yardımıyla bahçenin tüm önemli noktalarını gezdirirken şu noktanın altını çizdi:
– Türkiye, dünya kara sathının yüzde 0.6’sına sahip. Bu alanda dünyadaki bitki türlerinin yüzde 2.6’sı yaşıyor. Ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından çok değerli bir varlığı elinde bulunduruyor.
Biyolojik çeşitliliğin önemi üzerinde durdu:
– Doğanın çok önemli bir dengesi var. Doğadaki varlıkların hepsi birbirine muhtaç. Biyolojik çeşitliliği oluşturan varlıklardan biri bile eksilse doğanın dengesi bozulur. Doğal afetlerin sayısı ve şiddeti artar. Su kıtlığı gündeme gelebilir.
Nihat Gökyiğit ile Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde…
Botanik bahçelerin biyolojik çeşitlilik için önem taşıdığını vurguladı:
– Biyolojik çeşitlilik gıda güvenliğini de yakından ilgilendiriyor. Türkiye’de 10 bin türden fazla bitki var. Bunların üçte biri çeşitli derecelerde tehdit altında. Tavsiyem ülkemizdeki botanik bahçe sayısının artırılması.
Gökyiğit, 460 dönümlük alanda 50 kişinin çalıştığını söyleyince bahçeye yıllık ayırdıkları kaynağı merak ettim, paylaştı: