Turunçgil ihracatı 2022’de 900 milyon dolar

Geçen yıl Türkiye, 904 milyon 18 bin dolar değerinde narenciye ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatın 429 milyon doları Rusya’ya gönderildi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) verilerine göre 2022 yılında Türkiye’den 1 milyon 940 bin ton turunçgil ihracatı gerçekleştirildi.

Turunçgildeki dış satımlar sayesinde ülkeye 904 milyon 18 bin dolarlık döviz girişi gerçekleşti. Geçen yıl en çok ihraç edilen ürünler arasında mandarin, limon, portakal ve greyfurt yer aldı.

Rusya, ihracatın ülkelere göre dağılımında ilk sırayı aldı. Yaklaşık yarısının gerçekleştiği Rusyaya 429 milyon dolarlık ürün gönderilirken, Ukraynaya 84 milyon, Iraka 68 milyon, Polonya’ya 46 milyon ve Romanya’ya 42 milyon dolarlık ürün gönderildi.

Kemal Kaçmaz, Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili olarak, turunçgilin yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir paya sahip olduğunu vurguladı.

Kaçmaz, geçen yıl küresel ölçekte yaşanan sıkıntıların ihracata yansıdığını vurgulayarak, Turunçgilde 2022‘de 904 milyon dolarlık döviz girdisinin bir önceki yıla göre düşüş gösterdiğini andemi ve alıcı ülkelerdeki ekonomik sıkıntıların alım gücünü düşürdüğünü, ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının da bu düşüşe sebep olduğunu belirterek, bunlara rağmen bir önceki dönemin rakamlarının korunduğunu söyledi.

“Yeni yılda 1 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız”

Narenciye ihracatçıları, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceklerini ve olumsuzluklardan etkilenmemek için var güçleriyle çalışacaklarını vurgulayan Kaçmaz, bunu yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Kaçmaz, ihracat için yeni pazarlar arayışında olduklarını ve sektördeki gelişmelerin ilerleyen yıllarda artarak devam edeceğine inandıklarını belirtti.2023 yılında yaşanan düşüşün küçük bir kısmı bile kapatacağımıza inanıyoruz. Yeni yılda 1 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağız. Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar ve ulaşım ve nakliyede yaşanan zorlukların yanı sıra, iyi bir rakama ulaştık” diye konuştu.

Uzak Doğu ülkelerine ihracatının artırılmasını hedefleyen Kaçmaz, 2023‘te bu hedeflerinin gerçekleşeceğine inanıyor.

“Mersin limon üretiminde ilk sırada”

Arif Abalı, Mersin Tarım ve Ormandürü olarak, kentin çok sayıda tarım ürünüyle öne çıkmasının altını çizdi. Abalı, ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan Mersin‘deki narenciye ihracatının önemini vurgulayarak,Türkiyenin ihracatının yüzde 36ını 695 bin tonluk Mersin narenciye ihracatı gerçekleştirdi.” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz


Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

CEYHAN NEHRİ DÖRT GÜN TEMİZ AKTI SONRA YİNE KARARDI

Adana Organize Hacı Sabancı Sanayi Bölgesi’nde (OSB) gerçekleştirilen kontrolsüz...

TZOB Başkanı Bayraktar: Tarihin en büyük afetlerinden biriyle karşı karşıyayız

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 65 ilde zararın oluştuğunu...

Bakan Yumaklı: Tarımda üç yıllık bir plan ortaya konuldu, 13 ürün belirlendi!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tarımda üç yıllık...