Urfa’da çok su istemediği için alternatif ürün olarak ekilen kimyondan çiftçi memnun kaldı. Prof. Dr. Ali Rıza Öztürk, “Dönümden 200 kilo ürün alan çiftçiler var” dedi.
Urfa’da, son yıllarda çiftçiler, kimyon ekimine yöneldi. Tıbbi aromatik bitki olarak kimyon ekimi yapan çiftçiler, bu yılki üretimden memnun.
’50 BİN DEKARDA 3500 TON ÜRETİM YAPILIYOR’
Kuraklığa dayanıklı olan ve suya az ihtiyaç duyan bitki, bu özellikleri ile Urfa’daki çiftçiler için önem arz ediyor.
Eyyübiye ilçesinde kimyon hasadına katılan Tarım ve Orman Şanlıurfa il Müdürü Mehmet Aksoy “İlimizde 50 bin dekarda alanda 3 bin 500 ton kimyon üretimi yapılmakta ve Şanlıurfa ülkemiz kimyon üretiminin yüzde 30’unu yapmakta” dedi.
Aksoy, kimyonun mutfaklarda tercih edilen önemli bir baharat olduğunu vurgularken, “Bunun yanında ilaç ve boya sanayiinde de sıklıkla tercih edilmekte” diye konuşu.
‘BU ÜRÜN KIRAÇ TOPRAĞI SEVİYOR’
Bu yıl ilk kez kimyon eken çiftçi İsa Bengi, “Kimyonlar şubat ayının ilk haftasından ekilmeye başlandı. Urfa’da kimyon üretiminin ikinci yılındayız. Şanlıurfa Akçakale yolu üzerinde benim tarlam var, ben oraya ektim” dedi.
Erken ekenlerin zarar gördüğünü söyleyen Bengi, “Bitki, mantar hastalığına yakalandı. Ürünün yüzde 60-70’i gitti diyebilirim. Genellikle dağ eteklerinde ekenler çok avantajlı, kıraç toprağı seviyor bu ürün, onu anladık” diye konuştu.