Türkiye’de Armut Üretiminin Yüzde 35’i Bursa’da

Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, başta Bursa siyahı inciri olmak üzere şeftali, domates, deveci armudu ve sivri biberin, Bursa etiketi olarak dünyanın dört bir yanına dağıtıldığını belirtti. Çelik, “2013 yılı…

Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ömer Çelik, başta Bursa siyahı inciri olmak üzere şeftali, domates, deveci armudu ve sivri biberin, Bursa etiketi olarak dünyanın dört bir yanına dağıtıldığını belirtti. Çelik, “2013 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde yaklaşık 461 bin ton armut üretimi yapılırken bunun yaklaşık yüzde 35’ine tekabül eden 157 bin tonluk kısmı ilimizde üretiliyor. Bursa, bu üretimle ülke genelinde birinci sırada yer alıyor.” dedi.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı tarafından, armut üretimi bakımından önemli bir potansiyele sahip Bursa’da “Yumuşak Çekirdekli Meyve Ağaçlarında Ateş Yanıklığı Hastalığı’ paneli düzenlendi. Panelde konuşan Daire Başkanı Doç. Dr. Birol Akbaş, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında görülen bu hastalığın, Türkiye’de ilk kez 1985 yılında Afyonkarahisar’da tespit edildiğini belirtti. Beş yıl içinde de hızla yayıldığını ifade eden Akbaş, “Avrupa Birliği ülkelerinden 19 farklı kurumun katılımıyla yürütülen uluslararası bir proje kapsamında, ateş yanıklığı hastalığının son yıllarda kullanılan tespit yöntemleriyle ilgili yeni veriler elde edildi. 30 yıllık süre içinde yapılan bu çalışmalar sonucunda hastalığın ülkemizdeki mevcut durumu ve bundan sonra yapılması gereken çalışmaların değerlendirilmesi, panelin temel amacını oluşturuyor.” dedi.

BURSA TÜRKİYE’NİN TARIM ÜRETİMİNİN YÜZDE 4’ÜNÜ KARŞILIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çelik ise, “342 bin hektarlık tarım arazisi, yaklaşık 200 bin büyükbaş hayvan varlığı, çok çeşitlilik gösteren tarımsal ürün deseni, 32 bin kayıtlı çiftçisi, 360 tarımsal kooperatifi, 30 kadar üretici birliği, yaklaşık 4 milyar lira tarımsal üretim değeri ve ülke ortalamasının üzerinde gerçekleşen tarımsal verimliliğiyle ülkemiz tarımsal üretiminin yüzde 4’ünü ilimiz üretiyor.” şeklinde konuştu. Ateş yanıklığının elma, armut gibi bitkileri etkileyen en önemli hastalıklardan biri olduğunun altını çizen Ömer Çelik, “Bahçelerin yok olmasına neden olabilecek kadar ciddi zararlar verebilir. İlimizde ise 1990’lı yılların sonundan itibaren ciddi zarar meydana getirmiş, özellikle 2000-2004 yılları arasında önemli derecede ürün kaybına neden olmuştur.” şeklinde bilgi verdi. İl müdürlüğü olarak hastalıkla ilgili yoğun bir çalışma yaptıklarını anlatan Çelik, ateş yanıklığı ve diğer hastalıklarla etkili mücadele yapılabilmesi için Osmangazi, Gürsu, İnegöl, İznik, Orhangazi ve Kestel ilçelerinde erken uyarı sistemi kurulduğunu söyledi.

İki günlük panelin birinci gününde ateş yanıklığı hastalığıyla ilgili değerlendirmeler yapılırken ikinci gün Gürsü ilçesindeki armut bahçelerinde teknik incelemelerde bulunuldu. CİHAN

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Tarlada 30 lira olan ürün rafta 4 kat fiyatla satılıyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın...

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar: Kadın çiftçilerin yüzde 88.2’si BAĞ-KUR primini ödeyemiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, Ziraat Odalarına...

Ağaçlar ve toprak geçen sene neredeyse hiç karbondioksit emilimi yapmadı

Kaydedilen en sıcak yıl olarak geçen 2023’te uluslararası araştırmacılardan...

Palamut tezgahlardan inmiyor: Fiyatı daha da artacak

Ordu’da 2 gündür etkili olan soğuk ve yağışlı hava...