Türkiye “su kıtlığı”na karşı acil önlem almalı

0
407

Türkiye’de ve küresel düzeyde birçok ülkede su kıtlığı yaşanıyor. Ipsos Anti Kriz Monitörü, 18 yaş üstü Türkiye nüfusunu temsil eden 800 birey ile 23-30 Ocak tarihleri arasında yapılan online anket ile toplumun bu konudaki görüşlerini ortaya koydu.

Suyun, insanlar ve diğer tüm canlılar için önemi, suyun insan ve toplum yaşamındaki yeri, suyun dünyadaki ve Türkiye’deki dağılımı, mevcut su kaynakları, küresel ısınmanın su üzerindeki etkileri, su kaynaklarının yönetimi son 20 yıldır ciddi anlamda insanlığın odağında bulunan konulardan… Hatta o ülkenin ekonomik gelişmesinin ve kalkınmasının önde gelen anahtar unsurlarından birisi sayılıyor. İnsanların yaşamlarında önemli bir yeri olan ve sektörler açısından üretimde temel girdilerden biri olan suyun, planlı ve akılcı olarak yönetilmesi küresel ve ulusal fayda açısından büyük ihtiyaç olduğunu toplumdaki bireylerin kaygılı yanıtlarından da görmek mümkün.

800 birey ile online anket

Ipsos Anti Kriz Monitörü araştırması, 18 yaş üstü Türkiye nüfusunu temsil eden 800 birey ile 23-30 Ocak tarihleri arasında online anket yöntemiyle (CAWI) gerçekleştirildi. Ipsos Türkiye İcra Kurulu Üyesi Yasemin Özen Gürelli su kıtlığı konusunda anket sonucunda ortaya çıkan verilerle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Su kıtlığı, dünya genelinde giderek artan bir sorun. Ülkemizde de mevsimsel değişiklikler ve küresel ısınma gibi etkenlerin yanı sıra bireysel ve kurumsal nedenler su krizine neden olabilecek önemli faktörler arasında. Toplumun %82’si yakın gelecekte Türkiye’de su sıkıntısının belirgin şekilde hissedileceğini düşünürken %78’i önümüzdeki günlerde ve senelerde ülkemizde su krizi yaşanacağına inanıyor.”

Yüzde 84’ü önlem alıyor

Toplumun %63’ünün, su kıtlığının en önemli nedenlerinden biri arasında bireysel su israfını gösterdiğini kaydeden Gürelli yorumuna şöyle devam ediyor:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz