Bu yıl 70’inci yaşını kutlayan Migros’un iştirakleri ile 5 senede ikinci bir şirket daha yaratacağını kaydeden Özgür Tort, tüketicinin ise stoklama alışkanlığının bittiğini kaydetti.
Pandemi sorası başlayan stoklama ve yüksek enflasyon etkisi ile talebi öne çekme alışkanlığı bitti, tüketici trendleri ihtiyaca dönük günlük alışverişe döndü. Stoklama akımlarının sona erdiğini kaydeden Migros Grubu İcra Başkanı Özgür Tort, “Talep daha normalleşti. Tüketicinin alım gücünün risk altında olduğu bir dönemdeyiz. Kampanyalar, alım gücünü artırmaya yönelik uygulanan kampanyalar. Geçtiğimiz yıllarda stoklama amaçlı alımlar gördük. Ama şu anda öyle bir şey söz konusu değil. Enflasyon ile mücadelede, beklenen enflasyon da önemli bir kriter. Düşüş beklentisi oluşmuş durumda. Şimdi alayım dürtüsü yok. İhtiyaç neyse onunla tanımlı” dedi.
FİYAT REKABETİ VURGUSU
Migros’un 70’inci, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı dolayısıyla düzenlenen toplantıda sektöre ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Tort, 2024’ün ikinci yarısı itibarıyla enflasyonda belirgin bir düşüş görüleceğini aktardı. Perakendeciler için fiyat rekabetinin bir ‘hijyen faktörü’ olduğunu kaydeden Tort, bu kadar fiyat bilincinin yükseldiği yerde fiyat rekabeti yapmayanın ayakta kalamayacağını aktardı. “Dünyanın her yerinde yaşanan maliyet enflasyonu var, perakendeci bunu olabildiğince rafa geç yansıtıyor ancak raf stokları ile sınırlı bir yönetme süremiz var. Ürünlerin alış fiyatı değişmeden, satış fiyatını değiştirmeyiz” ifadelerini kullanan Tort, resmi olarak yüzde 75.14 olan gıda enflasyonuna karşılık Migros’un enflasyonun yüzde 70 olduğunu belirtti. Tort, Antalya’dan bir ürün getirmenin sadece lojistik maliyetinin 12-13 TL civarında olduğunu aktardı.