Topraksız tarımda düşük sermayeli yatırım fırsatı

Geleneksel tarıma kıyasla 10 kat kârlı olacağı öngörülen topraksız tarım pazarı büyüyor. Akıllı tarıma yatırımı destekleyen FORTE Genel Müdürü Hasan Cengiz Bayrak, 2030’a kadar 35,98 milyar dolara ulaşması beklenen pazarda, düşük sermaye ile yatırım fırsatı sunmayı hedeflediklerini açıkladı.

Tarım, dünyadaki su tüketiminin yüzde 80’inden sorumlu olu­şu nedeniyle kaynak kullanı­mı açısından yeni teknoloji­lere ihtiyaç duyan sektörlerin başında geliyor. Hızla artan nüfus ve buna bağlı artma­sı beklenen gıda tüketimi göz önünde bulundurulduğunda, tarım sektöründeki su kulla­nımının azalması, hem gü­nümüz kuraklık şartlarıyla mücadele edebilmek hem de gelecek nesillere kaynak bı­rakabilmek açısından önem­li.

Bu noktada teknolojinin ge­lişimi ve artan gıda talebinin karşılanması sonucu gelişen topraksız tarım pazarı, sürdü­rülebilirlik hedeflerine ulaş­mada kritik rol oynuyor.

Bitkilerin toprak yerine su ve besin çözeltileri kullanıla­rak yetiştirildiği bu yöntem ile tarımda su kullanımının azal­tılmasının amaçlandığını be­lirten FORTE Genel Müdürü Hasan Cengiz Bayrak, “Gele­neksel tarım ile topraksız ta­rım arasındaki en büyük fark, yetiştirme ortamı.

Gelenek­sel tarım, bitkilerin toprak­ta yetiştirilmesine dayanır­ken, topraksız tarımda besin maddeleri su içinde çözülerek doğrudan bitkilere ulaştırılı­yor. Bu yöntem, su tüketimini azaltırken, bitkilerin büyüme sürelerini kısaltır ve verimli­liği artırır. Topraksız tarımın kârlılığı geleneksel tarıma gö­re 10 kat daha fazla olabilir. Bu, daha az kaynak kullanımı ve daha hızlı ürün döngüleri ile mümkün hale gelmekte­dir” dedi.

“Topraksız tarım daha yüksek verimlilik sağlar”

Yatırımcılar için topraksız tarımın, daha az risk ve yük­sek getiri potansiyeli sundu­ğunu belirten Bayrak, “Gele­neksel tarımda bitkiler top­rakta yetişirken, topraksız tarımda su ve besin çözeltileri kullanılır. Bu durum, toprak­sız tarımın su kullanımını op­timize etmesine ve bitkilerin daha hızlı büyü­mesine olanak tanır. Ayrıca, topraksız tarım genellikle daha yüksek verim­lilik sağlar ve hastalık ile za­rarlılarla mücadele konusun­da daha kontrollü bir ortam sunar.” diye konuştu.

Toprak­sız tarıma karşı olan önyargıyı kırmak için eğitim ve farkın­dalık artırma çalışmaları bü­yük önem taşıdığını söyleyen Bayrak, “Üreticilere, toprak­sız tarımın verimlilik ve kâr­lılık avantajları hakkında bil­gi verilmeli, başarı hikayeleri paylaşılmalı. Ayrıca, bu yön­temlerin yerel koşullara nasıl adapte edilebileceği konusun­da pratik eğitimler düzenlen­meli” ifadelerinde bulundu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

İrfan Donat: Çözüm önerileri hazır ama uygulayan çıkar mı?

Türkiye’nin tarım ve gıda yol haritasının belirlendiği şûraların dördüncüsü...

Gıda skandalı büyüyor! Kıymaya at ve eşek eti karıştırıldığı ortaya çıktı

Halk sağlığını tehdit eden ürünlerin sayısı artıyor. Tarım ve...

Portakal ve iktidar: Magarsus Türkiye’nin ta kendisi mi?

https://youtu.be/NrObyuwzTAk?feature=shared T24 yazarı Prof. Dr. Ayşe Naz Bulamur ile T24...

Katma değerli üretim palm yağı ithalatını artırıyor

Dünyada 75,5 milyon tondan fazla üretilen ve bitkisel yağlar...