Terk edilen tarım alanları, gıda güvencesizliğine çare olabilir!

Yeni bir araştırma, terk edilen tarımsal alanların tekrar kullanılmasının gıda güvencesizliği ve iklim değişimi sorunlarına karşı yararlı bir strateji olabileceğini gösteriyor.

Dünyanın birçok bölgesinde sürekli yeni tarımsal alanlar kullanıma açılırken, çok fazla tarımsal alan da terk ediliyor. 1992 ile 2020 yılları arasında, kabaca 101 milyon hektarlık tarımsal alanın terk edildiği tahmin ediliyor. Bu, Mısır’ın sınırlarından da daha büyük, akıl almaz bir alan.

Yeni yapılan bir araştırma ise bu alanların tekrar kullanıma açılmasının insanlığın önündeki 2 önemli soruna karşı yararlı olabileceğini gösteriyor. Çalışma, doğru yönetimle terk edilmiş ekili alanların, dünya çapında artan gıda güvencesizliğini dengelemek için güçlü bir gıda kaynağı sağlama potansiyelinin yanı sıra, yeniden ağaçlandırma için arazi sağlama, böylece karbondioksit emisyonlarını yakalama ve iklim değişikliğinin etkilerini azaltma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Tarımsal alanlar neden terk ediliyor?

Tarım arazilerin terk edilmesinin birçok sebebi var. Arazi bozulması, sosyoekonomik değişim ve kentleşme, hatta silahlı çatışmalar bu sebeplerden bazıları.

Sadece artan küresel nüfus nedeniyle değil, aynı zamanda kişi başına düşen gıda tüketimindeki artış nedeniyle de tarım arazileri genişledikçe, biyolojik çeşitlilik giderek daha fazla tehdit altına girmekte ve kaybedilen ormanlar nedeniyle sera gazı emisyonları artmakta. Aynı zamanda, Avrupa ve Rusya’dan Orta ve Doğu Asya’ya ve Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki ekili alanlar rutin olarak terk edilmektedir.

Kaybedilen tarım arazilerinin yarısı geri kazanılabilir

1992 ile 2020 yılları arasında her yıl ortalama 3,6 milyon hektar tarımsal arazi terk edilmiştir denk gelmektedir. Büyük miktarda terk edilmiş ekim alanına sahip ülkeler arasında 12,4 milyon hektarla Rusya, 8,7 milyon hektarla Çin ve 8,4 milyon hektarla Brezilya yer alıyor.

Yapılan araştırma, terk edilen 101 milyon hektarlık alanın yarısından fazlasının (61 milyon) yeniden ekime uygun olduğunu ortaya koydu. Eğer 15 ana gıda ürünü kullanılarak bu alanlarda tekrar tarım başlarsa, her yıl 292 ila 476 milyon insanı besleyecek bir gıda üretimi yapılabilir.

İklim değişikliği mücadelesinde de büyük etkisi olabilir

Gıda güvencesi mücadelesi sadece bununla sınırlı değil. Araştırmaya göre, terk edilmiş ekili alanların yaklaşık 83 milyon hektarı yeniden ağaçlandırmaya uygun. Bu, sera gazı emisyonlarını emmek için kullanıldığında, atmosferden yaklaşık 1.080 ton karbondioksit çıkarılmasını sağlayabilir, ki bu da küresel sıcaklık artışını 2°C’de veya altında tutma hedefine ulaşmak için gereken miktarın yaklaşık %3-7’sine tekabül ediyor.

Araştırmadan elde edilen sonuçlar Nature Communications dergisinde yayınlandı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Çok Okunanlar

Benzer Haberler
KAÇIRMA

Lokanta ve kafelerde KDV oranları yükseltildi

Katma Değer Vergisi (KDV) yüzdelik dilimlerinin değişmesine ilişkin tebliğ...

Türkiye iklimi değişiyor: Bu yaz çok sıcak geçecek

Uzmanlara göre Türkiye iklimi değişiyor. Geçen yıl yaz aylarında...

Toplam 4 Milyar 435 Milyon TL lik destekleme ödemeleri bugün hesaplara aktarılıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4 milyar 435 milyon...

Tavuk etine bir yılda yüzde 200’ü aşan zam

Üretimdeki düşüş ve stoklardaki azalmanın etkisiyle tavuk eti fiyatlarına...