Esen Dolma’nın haberi:
Seçimlerde muhalefetin “Boş tencerenin deviremeyeceği hükümet yoktur” cümlesi üzerinden yaptığı hesap çarşıya uymayınca, herkesin aklına “Yoksa tencere o kadar da boş değil mi?” sorusu düştü. Yanıtı, Erdoğan’a yüzde 67.8’le güvenoyu veren Afyonkarahisar ve Tokat’ta aradık…
Ekonomik kriz seçim sürecinde muhalefetin en büyük kozlarından biriydi. Süleyman Demirel’e atfen söylenen “Boş tencerenin deviremeyeceği hükümet yoktur” ifadesi de propaganda döneminde kullanılan en önemli argümanlardandı. Ancak sandıklar açıldı, büyükşehirlerde beklentisini karşılayabilen muhalefet, Anadolu’da umduğunu bulamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 39 kentte yüzde 60’ın üzerinde oy alması seçimin kaderini belirledi.
Hatta siyasetçi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu seçimin ilk turunun ardından Oksijen’den İlke Gürsoy’a verdiği röportajda, ortaya çıkan tabloyu “Erdoğan’ın oylarını aldığı yerler enflasyon, işsizlik, dolar kuru gibi sorunların halkın gündemine çok da oturmadığı yerler. Yani oralarda tencere boş mu yoksa eskisine göre zayıflamış olsa da büyükşehirlerdeki gibi çok büyük bir sıkıntı yok mu?” cümleleriyle sorgulamıştı.
İşte bu sorudan yola çıkarak, Erdoğan’ın 2018’de ve son seçimlerde yüksek oy aldığı Afyonkarahisar ile Tokat’a giderek ‘boş tencere’ tezini yerinde araştırdık.
1 milyona da 5 milyona da var
Öncelikle ev fiyatlarına bakıyoruz. Afyonkarahisar’da satılık ve kiralık fiyatları büyükşehirlere göre daha uygun. 2+1, 90-100 metrekare, 30 yaş ve üstü daireler 1 milyon TL, 5-10 yıllık olanlar ise 1.5 milyon TL seviyesinde. Selçuklu Mahallesi gibi lüks muhitler ya da yeni yapılmış binalar tercih edilirse fiyatlar 3 ile 5 milyon TL arasına çıkıyor. Kira bedelleri de büyükşehirlere göre makul. 9 yıldır emlakçılık yapan 33 yaşındaki Kadir Aybar, “Eski kiracılar 3 bin TL civarına oturuyor olabilir ancak şu an merkezde 2+1 bir daire için en az 6 bin TL’yi gözden çıkarmanız gerekir” diyor. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse Endeksa verilerine göre İstanbul’da 100 metrekare bir dairenin ortalama kira bedeli 12 bin 394 TL. Yol üzerinde yer alan dükkanlar ortalama 15-20 bin TL iken pasaj içinde yer alanlar 3-6 bin TL’den kiraya veriliyor. Hem konut hem iş yeri kiralarında geçen yıla kıyasla yüzde 80-100 arası artış var. Aybar satılık fiyatlarındaki değişimi ise “Geçen yıl 300 bin TL olan daire bu yıl 1 milyon TL oldu” sözleriyle anlatıyor.
Ulaşım makul seviyede
Afyonkarahisar’da toplu taşıma çok ucuz olmasa da İstanbul’a göre daha uygun. Sarı halk otobüslerinde tek fiyat var: 5.50 TL. Dolmuşlarda ise öğrenci 6, tam 6.50 TL. Afyonlulara göre ulaşım daha ucuz olmalı ancak İstanbul ve Ankara gibi şehirlere kıyasla çok aktarma yapılmadığından tek biletle her yere ulaşmak mümkün.Taksiyle bir yere gidecekler için kısa mesafe 70 TL. Taksimetre 30 TL’den açılıyor, kilometre başına 20 TL yazıyor.